GİRESUN (AA) - Denizlerde av yasağı yaklaşırken Doğu Karadeniz'deki balıkçıların limanlara demirlemeye başladığı belirtildi.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık avcılığında ocak ve şubat aylarının beklentilerin çok altında geçtiğini söyledi.

Doğu Karadeniz'de son iki ayda avcılığın yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Arslan, "Kıyı avcılığı yapan tekneler mezgit avlıyor. Son iki ayda mezgitte çok büyük düşüş var. Balıkçılar, ortalama 20, 30 kilogram mezgitle kıyıya dönüyorlar" dedi.

Arslan, sezonun son ayında da çok fazla beklentileri olmadığına dikkati çekerek, "Büyük teknelerin bir çoğu limanlarına demirledi. Avcılığa devam eden tekneler ise günü kurtarmanın peşinde. Onlar da çok az miktarda istavrit avcılığı yapıyorlar. Sezon 1 Nisan'a kalmadan yani yasal süre başlamadan biter diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle büyük teknelerin Gürcistan karasularında bir süredir avcılık yaptığı anımsatan Arslan, bunlardan bazılarının da dönüşe geçtiğini vurguladı.

Arslan, tezgahlardaki mezgit balığının bir kısmının trol avcılığından sağlandığını ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Bunlar da özellikle boy standartlarına hiç uymuyor. Trolla avlanan mezgit balığında adeta katliam yapılıyor. Özellikle yetkililerin hem karada hem denizde bunun üzerine gitmesi ve sık sık kontrollerin yapılmasını istiyoruz."