Merkez Bankası'nın üst bandı düşürmek suretiyle faiz koridorunu daraltabileceği açıklaması ve yüksek petrol fiyatları nedeniyle dolar/TL yukarı yönlü seyir devam ediyor.

Bankalararası piyasada dolar 1,8119 liraya kadar yükseldi. Bir bankanın döviz işlemcisi, "TL bu haftaya çok ciddi değer kaybederek başladı. Burada bazı yabancı bankalardan TL'nin diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerine karşı önümüzdeki dönemde daha kötü performans göstereceğine yönelik raporlar ve bu yönde aldıkları pozisyonlar neden oluyor. Raporlardaki temel dayanaklar cari açık nedeniyle TL'nin yükselen petrol fiyatlarına daha duyarlı olması ve TCMB'nin muhtemel bir parasal gevşeme arifesinde olabileceği. Bu gelişmeler dün tüm dünya borsalarında olumlu yükselişlere rağmen TL'nin sepet bazında değer kaybetmesine neden oldu. Bugün de düne benzer şekilde TL'de değer kaybının sürdüğünü görebiliriz. Dolar/TL'de yukarıda 1,8140 ve 1,83, aşağıda ise 1,7930 ve 1,7865 seviyeleri önemli" dedi. H

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci de, "Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapacağı PPK toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini düşünüyoruz zira Başkan Başçı Cuma günkü sunumunda da bandın daraltılması için koşullar olduğunu belirtmişti. Bu koşulların hala oluşmadığı kanaatindeyiz" şeklinde görüş belirtti.

ABD ekonomisinin toparlandığına işaret eden veriler ve yükselen ABD Hazine tahvil faizleri dolardaki değer artışını destekliyor. ABD ekonomisinde verilerin toparlanmaya işaret etmesinin yanı sıra Fed'in geçen haftaki faiz kararı açıklamasının da ardından yeni bir nicel gevşeme beklentileri azaldı ve Hazine tahvil faizleri yükselmeye başladı. ABD'nin 10 yıllık tahvilinin faizi dün yüzde 2.392 ile Ekim sonundan beri en yüksek seviyeyi gördü. Dün 1,3266 dolar ile bir haftanın en yüksek seviyesini gören euro ise yüzde 0.1 gerileyerek 1,3231 dolardan işlem görüyor. 

(NTV)