Piyasaları bu hafta etkileyecek en önemli veri olan ABD tarım dışı istihdam rakamı açıklandı. Ocak ayı istihdamı 113 bin ile beklentinin altında geldi. ABD'de işsizlik oranı ise yüzde 6,6'ya geriledi. Bu veriler sonrası ilk anda dolar ve BİST 100 cephesinde fazla hareketlilik görülmedi. Ancak saat 15:45'ten itibaren dolar düşmeye başladı ve yaklaşık 1 hafta sonra 2.20 TL'nin altına geriledi. Karar öncesi 2.22 TL'de bulunan dolar 3 kuruş birden düşerek dakikalar içinde 2.19 TL'ye kadar geldi. Borsada da yükseliş başladı ve endeks günün en yüksek puanına ulaştı.

Tüm dünyanın yakından takip ettiği, piyasaları bu hafta etkileyecek en önemli faktör olarak görülen ABD'de Ocak ayı tarım dışı istihdam rakamları açıklandı. ABD'de Ocak ayı tarım dışı istihdamı 113 bin kişi olarak gerçekleşti. Tahminler bu rakamın 180 bin kişi olacağı yönündeydi.
İşsizlik oranı ise yüzde 6.6 oranına düştü. Bu oranla ABD'de işsizlik oranı Ekim 2008'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. İşgücüne katılım oranı ise yüzde 62.8'den yüzde 63'e yükseldi.
DOLAR DÜŞMEYE BAŞLADI
Veri açıklanmadan önce dolar 2.2220 TL seviyesinde seyrederken borsa da yüzde 0,22 kayıpla 64 bin 408 puandaydı. Kararın hemen ardından ise dolar kısa bir süre 2,2195 TL'ye indi. Ancak saat 15:45'ten sonra dolar hızla geriledi ve 2.19 TL'ye kadar düştü. Borsa ise kararın hemen ardından geriledi. 64 bin 387 puana geriledi. Şu dakikalarda BİST 100 gelen alımlarla birlikte 64,587 puana çıkabildi.
"ABD TOPARLANMASI BİRKAÇ AY DURGUNLUK GÖSTERDİ"
İntegral Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Egemen Candır ABD'de işgücüne katılımın son zamanlardaki düşüş trendinden yataylığa geçmiş durumda olduğunu bunun da işsizlik oranındaki yüzde 6,7'den 6,6'ya düşüşü açıkladığını söyledi. Candır "İşsizlik verisindeki düşüşün Ekim ve Kasım'daki pozitif istihdam sonrası Aralık ve şimdi de Ocak'taki işgücüne katılımdan dolayı düştüğü bu şekilde teyit edilmiş durumda. Sonuç olarak, iki seferdir zayıf gelen bir istihdam verisi ve kararsız gelen diğer veriler ABD ekonomik toparlanmasının birkaç ay durgunluk gösterebileceğinin göstergesi" dedi.
Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan açıklanan rakamların ardından ABD verilerin etkisiyle doların 2.20 TL'nin altına düştüğüne dikkat çekti. Özarslan "Doların yükselmesi ile kurumsal talep de artmıştı. Reel sektör dolar borçlarını kapatmak için bu hamleyi yaptı. Şubat ayının geri kalanında bundan sonra doların aşağı düşmesi mümkün. 2.16 TL seviyelerinin test edilmesi mümkün gözüküyor" diye konuştu.