Dolar/TL hafta içinde dolarda küresel değer kaybı ile 8.20’li seviyelerden 8.10’un altına indikten sonra yatay bir seyir izledi. Piyasalarda hem TCMB’nin faiz kararı hem de PPK metnindeki değişiklikleri önümüzdeki dönemde uygulanacak para politikasına ilişkin vereceği sinyallere göre fiyatlama yapılması bekleniyor.

  • DOLAR 8,0525(%-0,33)
  • EURO 9,6584(%-0,21)
  • ALTIN 451,7321(%0,16)

Dolar, ABD tahvil getirilerinin geçen ay gördüğü seviyelerden gerilemesiyle üç haftanın dip seviyesine yakın seyrederken, yatırımcılar ABD’de faizlerin var olan düşük seviyelerde bir süre daha kalacağı sözlerini kabulleniyor gözüküyorlar.

Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB’nin politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Reuters anketinde 2021 için politika faizindeki indirim beklentileri öne çekilmiş durumda.

FAİZ ARTIŞI OLUR MU? İŞTE CEVABI / TIKLAYIN

Reuters anketindeki faiz indirimi sorusuna yanıt veren 14 ekonomistten 5’i ilk faiz indirimini ikinci çeyrekte beklerken, 7’i ise bunun üçüncü çeyrekte olacağını, iki kişi ise son çeyrekte olacağını öngördü. Reuters’ın görev değişimi öncesi yaptığı son ankette ise ilk indirimin üçüncü ya da dördüncü çeyrekte yapılacağı hatta 2021’e kalabileceği öngörülüyordu.

Piyasalardaki genel beklenti ve fiyatlama TCMB’nin politika faizini sabit tutacağı şeklinde. Kararın TL’ye etkisine ilişkin ise üç senaryo öne çıkıyor. Faizlerin bugün düşürüldüğü bir senaryoda dolar/TL’de kısa, orta ve uzun vadede sert yükselişler yaşanması bekleniyor. Morgan Stanley bu senaryoda dolar/TL’nin 9.5-10 seviyesini test etmesini bekliyor. Ancak faizlerin bugün düşürülmesine oldukça düşük ihtimal veriliyor.