Dün sert satış baskısı altında kalan dolar, bugün yatay bir başlangıcın ardından Başbakan Yıldırım'ın "başkanlık sistemi" açıklamasıyla yeniden 3,09'un üzerine çıktı.
TL'de başlayan değer kaybı ve negatif ayrışma trendi devam ediyor. Dünkü sert satış baskısının ardından bu sabah 3.07 seviyelerine doğru gerileyen dolar/TL, Başbakan Yıldırım'ın "başkanlık sistemi" açıklamasıyla yeniden 3,09'un üzerine çıktı.

Moody's not indirimi sonrası çıkışların yaşanabileceği endişesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasında ana belirleyiciler olmaya devam ediyor.
Dolar/TL dün gün içinde 3,0890'a kadar yükselerek 21 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. TL'deki satış baskısının küresel endişelerle birleşmesi halinde kurda bu hafta içinde 3,10 seviyesinin test edilebileceğini belirten uzmanlar, bu seviyelerin üzerinde kalıcı bir seyir henüz beklemediklerini belirtiyorlar.

TL'DE GÜNEY AFRİKA BASKISI
Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan, kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamaları kapsamında 2 Kasım tarihinde mahkemeye çıkmak için resmi tebligat gelmesine karşın görevinde kalacağını belirtti.
Gordhan, dün geç saatlerde yayınladığı açıklamasında, "Görevimi sürdürmek niyetindeyim. Yolsuzluk, kötü yönetim ve kamu kaynaklarının israfına karşı mücadele devam edecek" ifadelerini kullandı.
Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan'nın bir soruşturma için 2 Kasım'da mahkemeye zorla çağrılmasının ardından ülke para birimi randın yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetmesi de benzer para birimlerindeki kayıpları tetiklemiş, Türk Lirası da bundan bir miktar baskı görmüştü.

REKOR 3,0970
Dolar/TL'de tarihi rekor darbe girişiminin hemen sonrasında 20 Temmuz'da 3,0970 ile test edilmişti. Dün akşam günü 3,0850 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 3,07'nin üzerinde bulunuyor.
Euro/TL ise 3,3940 seviyelerinden işlem görüyor.