TL dün yatay bir seyir izlese de yılbaşından beri yüzde 11’in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda kalmayı sürdürüyor. Dolar saat 07:10 itibari ile güne 5.9682/ 5.9691 seviyesinde başladı. Söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde bütçesi petrol ve yeraltı kaynaklarına bağlı ülke para birimlerinde dün değer kayıpları görülürken TL ise yatay bir seyir izlemişti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Petrol fiyatlarındaki düşüşün TL’deki benzer ülke para birimlerine göre daha iyimser seyirde belirleyici diyebiliriz. TCMB rezervlerine ilişkin endişeler, seçim sürecine ilişkin belirsizlik, AKP’de ve yönetim kadrolarında olası revizyon ve ABD ilişkileri ise takip edilen diğer konular arasında yer alıyor” dedi.

Bankacılar siyasi gündemde İstanbul yerel seçimlere ilişkin YSK kararını beklemeye devam ederken bir diğer taraftan ise AKP’de ve yönetim kadrolarında olası revizyon da piyasada yakından takip ediliyor.

Asya piyasalarındaki tatilin devam etmesi nedeniyle global piyasalarda hacimler azalırken bu trend gelişmekte olan piyasalara da yansıyor.

Yatırımcılar bugün önce Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini izleyecekler. Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Nisan ayında gıda ve tütün fiyatlarındaki artış öncülüğünde aylık yüzde 2.4 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise yüzde 19.71’den yüzde 20.33’e yükselmesi bekleniyor.

Reuters’ın toplam 12 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre aylık tahminler yüzde 1.94 ile yüzde 2.8 artış bandında yer alırken yıl sonu tahminleri ise bir önceki anketteki yüzde 15.85 sevisinden 16.1’e yükseldi.

Enflayonun gıda ve tütün fiyatlarındaki artış öncülüğünde yükselmesi beklenirken tütün fiyatları kaynaklı artış etkisinin bir bölümünün ise Mayıs ayına kalması bekleniyor.

Reuters’da 8 Nisan’da yer alan habere göre sigarada Ocak’taki vergi düzenlemeleri sonrası beklenen zam yerel seçimleri takip eden haftasonu kısmen gerçekleşti.

Pazar liderine ait sigaralarda Nisan ayı başında fiyatlar 2 TL artış gösterdi. Reuters’ın market fiyatlarından gördüğü verilere göre bugün bir diğer marka fiyatlarda artışa gitti. Genelde sigara fiyatları 2 TL yani yaklaşık yüzde 20 arttı.

Ekonomistler artışın tüketici enflasyonuna 0.8-1 puan civarında yükseltici etkisi bekleniyor ancak zammın zamana yayılması nedeniyle bu etkinin de bir kısmının Mayıs ayına kalması olası gözüküyor.

Yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde ise ABD tarımdışı istihdam verisini izleyecekler ABD’de tarımdışı istihdamın Nisan’da 185,000 artış kaydetmesi, işsizliğin ise 3.8 ile aynı seviyede kalması bekleniyor.

Dolar Fed’in faiz indirimi beklentilerini azaltmasıyla haftayı artıda kapatmaya hazırlanıyor ancak bu büyük ölçüde günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ve ABD ekonomisi ve ücretlerin durumuna ilişkin bilgi verecek ABD tarımdışı istihdam verisine bağlı durumda.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde bütçesi petrol ve yeraltı kaynaklarına bağlı ülke para birimlerinde dün değer kayıpları görülürken TL ise yatay bir seyir izlemişti.

Ham petrol fiyatları arz fazlası nedeniyle dün bugün yüzde 2’nin üzerinde düşüş gösterdikten sonra brent tipi ham petrol 70 doların hemen üzerinde seyrediyor.