TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta yılda ürettikleri yaklaşık 500 bin ton domatesin yüzde 70'ini Rusya'ya ihraç eden üreticiler, Türkiye-Rusya arasında yaşanan normalleşme sürecinden memnun.

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domateste 2016 yılının hasat döneminin bugünlerde başladığını söyledi.

Bu sene rekoltenin geçen senelere göre yüksek olmayacağını dile getiren Dökülen, "Bu sene mayıs-haziran aylarında yağış oldukça fazla oldu, bu nedenle hasat zamanı biraz gecikti. Kısa süre içinde hasada başlayacağız." dedi.

Geçmiş senelerde genellikle 500 bin civarında domates üretildiğini, bunun bazen 800 bin tona kadar çıktığını bildiren Dökülen, bu yıl ise rekoltenin 400 bin tonu geçmeyeceği beklentileri bulunduğunu kaydetti.

Domates ekim sahalarının geçmiş yıllara göre düşük olmasının, rekolteyi düşürdüğünü anlatan Dökülen, şöyle devam etti:

"Her yıl bu tarihlerde yaklaşık 200 bin ton domatesi ihraç etmiş oluyorduk. Geçen yıllarda ürettiğimiz domatesin yüzde 70'ini Rusya alıyordu. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan sorunların ardından ihracat durmuştu. Şimdi ilişkiler yeniden normalleşmeye başladı. Çiftçilerimizin mahsulünün Rusya tarafından yeniden talep görüp, faydalı olacağını düşünüyorum. İlişkilerin normalleşmesinden umutluyum. Ruslar bizden aldığı domatesin bir kısmını başka ülkelere gönderiyordu. Domatesi bizden aldığı fiyata başka bir yerden alması mümkün değil."

Dökülen, domateste bu yıl üretimin düşmesinin bir diğer nedeninin maliyetlerin yükselmesi olduğuna dikkati çekerek, "Sırık domatesimizin fidesi 45 kuruş. Çiftçi kazanmazsa ekim sahaları daralır." ifadesini kullandı.

Domates üreticisi Mehmet Sarı ise 30 yıldır çiftçilik yaptığını ve domates yetiştirdiğini anlatarak, "Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin normale dönmesi, domates üreticileri olarak bizim için de iyi olacak. Domatesimizin büyük bölümü Rusya'ya gidiyordu. İnşallah tekrar domates ihracatımız bir an önce başlar. İlişkilerin normale dönmeye başlamasından dolayı mutluyuz." değerlendirmesinde bulundu.