Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dövizdeki artışla ekonomide kalıcı bir hasarın meydana gelmeyeceğini, bu dönemde dövizle ilgili piyasanın kendi dengesini bulacağına inandığını belirtti.
Memleketi Denizli’de temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Baklan, Çal, Bekilli ve Çivril ilçelerinde vatandaşlarla bir araya geldi. Zeybekci, Çal Kaymakamlığında gazetecilerin ekonomi gündemine ilişkin sorularını yanıtladı. Yatırımlara Proje Bazlı Destek Programı’nın 65. hükümet programında yer aldığını belirten Bakan Zeybekci, "Türkiye’nin kendi devlerini oluşturması, stratejik sektörlerde ve alanlarda sürdürülebilir bir şekilde geleceğini garanti altına alması, ihtiyacından yola çıkılarak hazırlanmış bir teşvik destek sistemidir. 1950’lerden sonra Almanya’nın çok başarılı bir şekilde uyguladığı, 1980’lerden sonra da Kore’nin çok başarılı bir şekilde uygulandığı bir sistemdir” diye konuştu.
Dolardaki artışın birilerinin bilerek almasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorusu üzerine Zeybekci, şunları söyledi:
"Bilerek alma noktasını daha henüz görmüyorum. Türkiye o noktaya gelmedi, yani tam anlamıyla düşmanca saldırı şekline gelmedik ama diğer taraftan şu var tabii ki bilerek, kasten oluşturulan spekülatif ortamdan dolayı TL’nin dengesinin sarsılması, TL’nin değeriyle ilgili bir hareketlenmeyi yapabilmek de mümkün. Şu anda gördüğümüz budur."

“DÖVİZ ARTIŞLARI EKONOMİDE KALICI HASAR OLUŞTURMAZ”
Merkez Bankasının döviz satarak piyasaya müdahaleyi onaylamadığını belirten Bakan Zeybekci, “Hükümet olarak bu anlamda Merkez Bankasının klasik yöntemlerle dövizdeki bu oynaklığa ya da spekülatif hareketlere, döviz satarak ya da alarak müdahale etmesini ‘eski bir yöntem’ olarak görüyoruz. Bunu biz pek uygun görmüyoruz. Orada şunu söylüyoruz; dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Piyasa kendi dengesini bulacaktır ama piyasanın kendi dengesini bulurken bizim uygulayabileceğimiz bazı yardımcı destekçi enstrümanlar olur mu, olur. Bunları da şu anda yapıyoruz zaten, hükümet olarak yapmaya da devam edeceğiz. Ama şunu söyleyelim, döviz artışıyla ilgili ekonomide kalıcı bir hasar meydana gelmez" değerlendirmesinde bulundu.
Vadesi gelmiş mükellefiyetler yerine getirilirken dövizin teminiyle ilgili fiyat farklılığından zararların oluşabileceğine dikkati çeken Zeybekci, "Ama kalıcı olarak tüm paramızın, tüm dış borçlarımızın yeni kurla değerlendirilerek şu kadar zarar oluştu demek de haksızlık olur, yanlış olur, art niyetli olur. Bu dönemde dövizle ilgili piyasanın kendi dengesini bulacağına kesinlikle inanıyorum, dengesini kuracaktır da zaten. Bu spekülatif hareketler ortadan kalktığında biz de evet biraz ayrıştık" dedi.
Türk lirasının dolar karşısında avrodan, Japon yeninden, İsviçre frankından, İngiliz sterlininden daha fazla değer kaybettiğini belirten Zeybekci, “Onlara bakacak olursak 1,5-2 senede gelinen noktada 1,45’lerden 1,05’lere geldik. Yaklaşık olarak yüzde 35 civarında değer kaybettik. Türk lirası biraz daha fazla değer kaybetti. Bunu da geçici olarak görüyorum, bu bölümünü spekülatif olarak görüyorum. İnşallah o da önümüzdeki günlerde daha reel bir seviyeye oturacak" şeklinde konuştu.
(İHA)