ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Artık çiftçinin kara gün dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girmelidir. Gün bugündür." dedi.

Soydan, beraberinde Ordu'daki 18 ilçe ziraat odası başkanları ile birlikte Altınordu Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, düşen fındık fiyatlarına tepki gösterdi.

Fındık fiyatlarının son günlerde 7 lira seviyelerine kadar düşmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Soydan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde fındık denilince Karadeniz, Karadeniz denilince fındık ilk akla gelendir. Ancak Karadeniz, son aylarda kan ağlıyor. Karadeniz’de 400 bin üreticimiz canla, başla zorlu iklim ve doğa şartlarında Türkiye’nin stratejik öneme sahip ürününü üretmeye, ülkemize milyarlarca dolarlık döviz girdisi sağlamaya çalışıyor.

Dünya fındık üretim ve ticaretinde ilk sırada olan ülkemizin elinde bulunan bu değer, 2 milyon insanın geçimini sağladığı gibi 2,8 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor. Ancak üreticimiz, 2009 yılında açıklanan fındık stratejisi sonrası serbest piyasa adı altında birtakım çıkar çevrelerinin kucağına itilmiştir. Hepimiz biliyoruz ki serbest piyasa ekonomisinde alıcı ve satıcılar ürünün fiyatını, arz ve talebe göre karşılıklı belirliyorlar."

Fiyatların daha da düşürülmesini istemediklerini vurgulayan Soydan, "Ülkemizde ette ve sütte olduğu gibi fındıkta da serbest piyasa şartları oluşmamıştır. Bugün 400 bin fındık üreticisinin karşısında 3-5 alıcı bulunmaktadır. Fiyatı bu 3-5 alıcı belirleyip tüm piyasaya hükmetmektedir. Rekolte tahminleriyle yıllardır piyasayı etkileyen, çiftçinin kazanmasını istemeyen, sadece kendi çıkarlarını ön plana koyan bu ihracatçılar, son oyunları ile 14 lira 50 kuruş olan fındık fiyatını, 7 lira 50 kuruş seviyelerine indirmiş durumdalar." değerlendirmesinde bulundu.

- "TMO devreye girmelidir"

Soydan, TMO'nun devreye girmesi gerektiğini de belirterek, şunları söyledi:

"Üreticinin sırtından haksız kazanç elde etmeye çalışan bu kesim, ülkenin, çiftçinin, fındığın geleceğini hatta kendi geleceklerini dahi bir kenara itip, bu günlerini kurtarmaya, yurt dışındaki ortaklarının zenginliklerine zenginlik katmaya çalışmaktadır. Unutulmamalıdır ki fındık yoksa çiftçi, esnaf, sanayici, ihracatçı yoktur. Üreticinin sabrı tükenmektedir. Her gün ziraat odalarımızın kapısını aşındıran üreticimiz, fındık fiyatına müdahale edilmesini istemektedir. Artık çiftçinin kara gün dostu olan TMO devreye girmelidir. Gün bugündür. Devlet üreticinin yanında olmalıdır. Bizler ziraat odaları olarak müdahalenin olmadığı, kuralların bulunmadığı bir serbest piyasa şartlarını asla kabul etmedik."

- "Üreticimiz bu oyuna gelmemeli"

Piyasaya fındık arzının yok denecek seviyede olduğu günlerde fındık fiyatlarında yaşanan sert düşüşü piyasa şartlarıyla anlamanın mümkün olmadığının altını çizen Soydan, şöyle devam etti:

"Üretici zaten ürününü eder fiyatla satmak için bekletmektedir. Yıllık ortalama 250 bin ton olan fındık ihracatımızın henüz yüzde 70’inin gerçekleştiği bu günde, ihracatçıların ihtiyacı olan 160 bin ton kabuklu fındık hala üreticimizin elinde bulunmaktadır. İhracatçının bu fındığa ihtiyacı vardır. Yapılmak istenen açıkça ortadadır. Fındık piyasasında kendilerine tekel oluşturan 3-5 ihracatçı üreticinin emanete bıraktığı fındığı yüksek fiyattan satmıştır ve fiyatlar düşüyor diye panik havası yaratarak üreticinin elindeki ve emanetteki fındığını ucuza kapatarak yüksek kazanç elde etmek istemektedirler. Üreticimiz bu oyuna gelmemeli. İhracatçının fındığa ihtiyacı var. Bu ihtiyacını fındık üreticisinin elindeki, deposunda tuttuğu fındıktan karşılamak zorundadır."

- "Devletimize güvenimiz sonsuzdur"

Soydan, TMO'nun devreye girmesi durumunda, üreticinin emeğinin korunacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fındığa da devlet eli uzanmalıdır. 2014 yılında yaşanan don olayı sonrası, Ordu, en mağdur illerimizden biri oldu. 9 ilçede fındık rekoltesi sıfır çekti. Bu mağduriyet bu yılda düşük fiyat nedeniyle katlanarak devam etti. Daha 2014 yılının zararını telafi edemeyen üretici, 2015 yılında fiyatlar nedeniyle daha vahim duruma düşmüştür. Bu da yetmemiş gibi mart ayında yaşanan don olayı sonrası 2016 yılında da yeterli fındık alamama ihtimali doğmuştur. Bugün fındıkla alakalı tüm kesimler biliyor ki, önümüzdeki yılda fındık rekoltesi düşük gerçekleşecektir. Bu yüzden malum çevreler, eldeki fındığı ucuz fiyattan satın alıp, önümüzdeki yıl kar rekoru kırmayı hedefliyor. Devletimiz bu durumu net şekilde görmelidir. Üreticilerimizi serbest piyasa adı altında Türk fındığını tekelleşmeye götüren alıcılara teslim etmemelidir. Çiftçinin elinden tutmalıdır. Devletimize güvenimiz sonsuzdur."

Arslan Soydan, birçok üreticiden miting yapılması konusunda talep geldiğini, şimdilik yaşanan sorunu kurumlarla çözmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.