DÜZCE (AA) - Düzce'de düzenlenen "2025'te Türkiye Fındığının Yeri" toplantısında, "Fındık 2025 Sektör Raporunun Çevirisi ve Bölge Açısından Önemi" çalışması üzerinden Türkiye ve Batı Karadeniz'deki fındığın geleceği konusundaki rakamlar veriler ışığında masaya yatırıldı.

Düzce Ticaret Borsası tarafından, Ekonomi Bakanlığı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile yaptırılan araştırma sonuçlarının tartışıldığı "2025'te Türkiye Fındığının Yeri" toplantısı Düzce Ticaret Borsası'nın konferans salonunda gerçekleştirildi.

MARKA yetkilileri, borsaya kayıtlı fındık üreticileri ve proje ortaklarının katıldığı toplantıda, İngiliz bir araştırma firmasına yaptırılan "Fındık 2025 Sektör Raporunun Çevirisi ve Bölge Açısından Önemi" isimli çalışmanın sonuçları tartışıldı.

Çevirmen aracılığıyla katılımcılara aktarılan rapor üzerinden Türkiye ve Batı Karadeniz'deki fındığın geleceği konusundaki rakamlar veriler ışığında ele alındı.

- "Fiyatta karamsarlık gözükmüyor"

Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güzel bir çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Araştırma sonucundaki verileri gördüklerini belirten Karslıoğlu, "Eksiklikleri ve bizim açımızdan söylenmesi gerekenleri söyledik. Bilgilerimizi de aktararak katılımcılarla güncel fındığın konumundan bahsettik. Projenin detaylarında, 2025 yılında fındık tüketiminin yüzde 80 oranında artış göstereceği bulunuyor. Dünya tüketimi artarsa Türkiye'nin üretiminin de artması gerekir çünkü dünyada o kadar ürün yok. Beklentimiz bu." ifadelerini kullandı.

Karslıoğlu, araştırma sonucunda fındık fiyatı konusunda bir karamsarlığın bulunmadığını belirterek, "Fındıkta tüketimin artması, dünya üretiminin de çok artmayacak olması ekonomik değerinin yükseleceğini gösteriyor. Fiyat olarak da yılların rekoltesine göre değişiklik olacaktır. Fiyatta karamsarlık gözükmüyor." değerlendirmesinde bulundu.