Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlık'ta 'Vanlı depremzedelerin elektrik borcuna ilişkin çıkan haberlere açıklık getirmek üzere' bir basın toplantısı düzenledi. Yıldız, "Van'daki çadırkent ve konteyner kentlerde vatandaşlarımızdan elektrik paralarının alındığına dair haberler yayınlandı. Bu haber asılsızdır ve gerçekleri yansıtmamaktadır" dedi.

Bakan Yıldız, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla özellikle Van'da yapılan bir dizi toplantıyla beraber vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına ve elektrik paralarına dönük bir karar alındığını hatırlattı. Bu kararın çadırkent ve konteyner kentte yaşayan bütün vatandaşları kapsadığının altını çizen Yıldız, "Yaklaşık 6 aylık süre içerisinde depremin olmasından sonra dediğim gibi, çadırkent ve konteyner kentte yaşayan herhangi bir vatandaşımıza elektrik faturası gönderilmemiştir.

Hiçbir vatandaşımızdan bu manada elektrik faturasının karşılığı, elektrik parası alınmamıştır" diye konuştu.
Şu ana kadar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) tahakkuk edilen miktarın 137 milyon TL civarında olduğunu bildiren Yıldız, AFAD'ın bunu ödediğini ifade etti.

"ÇADIRKENT VE KONTEYNER KENTTE YAŞAYAN HİÇBİR VATANDAŞIMIZA ELEKTRİK FATURASI GÖNDERİLMEMİŞTİR"

"Şu anda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakanın talimatıyla yürüttüğü bu çalışmalar, AFAD tarafından yürütülmektedir ve takribi olarak 2 milyar TL civarında şu ana kadar para harcanmıştır" diyen Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu konuda vatandaşlarımızın ihtiyacının giderilmesinde herhangi bir esirgeme olmamıştır, yalnızca bu 6 ay içerisinde iş yerleri olanlar, sanayide yeri olanlar ve evi yıkılmamış olup evinde hayatına devam edenlere dair TEDAŞ'ın gönderdiği faturalar vardır. Bahsedilen bu ise, bunun toplam miktarı 23 milyon TL civarındadır ve bu AFAD kapsamı içerisinde değildir. Ama çadırların bulunduğu yerlerde yaşayan vatandaşlarımızın kısaca çadırkent ve konteyner kentte yaşayan hiçbir vatandaşımıza elektrik faturası
gönderilmemiştir."

"YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMA, 'DAHA ÇOK DOĞALGAZ KULLANANDAN NE KADAR FAZLA ÜCRET ALINMASI HALİNDE BU DENGELER KORUNABİLİYOR' BUNA DAİRDİR"

Bakan Yıldız, açıklama sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Doğalgazı çok kullanandan çok ücret alınacak. Bununla ilgili neler söylersiniz" sorusuna, "Dün, basın mensuplarıyla yaptığımız toplantıda bununla ilgili bir çalışma yaptığımızı söylemiştim ve o çalışma nihayetlenmemişti ama sanki sonuçlanmış gibi bazı haberlerin yansıtıldığını gördüm. Tabii bu da doğru değil. Biz bir çalışma yapıyoruz. O yaptığımız çalışma, daha çok doğalgaz kullanandan ne kadar fazla ücret alınması halinde bu dengeler korunabiliyor buna dairdir. Yaklaşık Nisan ayının sonuna kadar bu çalışma devam edecektir. Bunu yine 'doğalgaza zam' şeklinde yansıtanlar oldu, bu da gerçeği yansıtmıyor" cevabını verdi.


Bakan Yıldız, her ay vatandaşların lehine, Türkiye'nin olabildiğince bütün kaynaklarının değerlendirebileceği bir yapı öngördüklerini belirterek, bunun her ay kendi içerisinde değerlendirildiğini, ham petrol, döviz fiyatlarına bakılıp ondan sonra karar verildiğini söyledi. Gerek zam, gerekse zam haberlerinden bu manada hoşlanmadığını söylediğini hatırlatan Yıldız, "Yani gereği olmadığı zaman, her zaman bunu tekrar etmekle doğru bir cümle olmasa gerek, özellikle bunun altını çizmek isterim" dedi.

"ADIYAMAN'DA 500 VARİL PETROL BULUNMASI YETERLİ DEĞİLDİR"

Başka bir gazetecinin, 'Adıyaman'da 500 varil petrol bulunmasına' ilişkin sorusuna Yıldız, "İnsan az da olsa heyecan duyuyor, inşallah Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmasını biz isteriz. Şu anki bizim bulgularımız, keşiflerimiz önemlidir ama Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Son derece gerçekçi bir şekilde olduğu kadarını kamuoyuyla paylaşıyoruz. 500 varil daha yerli üretimden karşılanan bir petroldür bu iyi bir haberdir, gereklidir ama yeterli değildir" cevabını verdi.


"VAN'DAKİ VATANDAŞLARA ELEKTRİK FATURALARINI ÖDEME KONUSUNDA YARDIMCI OLUNACAK"

'Van'daki vatandaşlara gönderilen elektrik faturalarında bir kolaylık sağlanıp sağlanamayacağını' ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Özellikle sağlam yapılı evlerde, iş yerlerinde ve kısmen sanayide orada kullananlara o deprem zamanında faturalar gönderilmedi. Toplu halde gönderdiler çünkü o sıkıntıların içinde bunlarla tekrar uğraşılmasın istendi ve 30 Mart itibariyle bu faturalar gönderildi. Zam yapılmadan önceki değerleriyle gönderildi. Ödeme kolaylığı konusunda Van'daki vatandaşlara yardımcı olunmasına dair talimat verdim. Yardımcı olunacak, taksitlendirmeler yapılacak. Yalnızca, deprem bölgesine münhasır olduğu için bunu yapıyoruz, yoksa bizim borç yapılandırması ve taksitlendirmeyle ilgili borç yapılandırması Türkiye nezdinde uygulanmıştı. Ama Van'daki deprem bölgesine münhasır gerekli kolaylıklar gösterilecek" diye konuştu.