Bir enerji firmasının bölge koordinatörü Tayfun Şen, yaptığı açıklamada, dünyanın önemli bir enerji dar boğazından geçtiğini söyledi.

Yenilenebilir enerjinin ''temiz dünya'' için vazgeçilmez çözüm olduğunun anlaşıldığını ifade eden Şen, Antalya'da kurulan üretim tesislerinde güneş pili panellerinin ve montaj ekipmanlarının üretimine başladığını bildirdi.

Sistemin sadece ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini üretmek yerine para kazanmayı sağlayan sistem olduğuna değinen Şen, ''Hiç elektriği bulunmayan dağ başından sanayi tesislerine kadar her mekanda kullanılabilecek bir sistem. Bu sistemi kurarken sadece ihtiyacı duyulan enerjiyi bilmemiz gerekiyor. İhtiyacımızı bildikten sonra teknik ekibin hazırlayacağı maliyet çıkıyor'' dedi.

Şen, sistemleriyle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve kamu tüzel kişilikleri için Avrupa Topluluğu Çevre Fonu ve Dünya Bankası'ndan gelen, alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik 600 milyon dolarlık hibe kredi bulunduğunu ifade ederek, ''Bu, projeye yönelik değerlendirme yapılarak verilen bir hibe. Sistem sayesinde üretilen enerjiyi ulusal ağa sattığımız zaman, devlet bu enerjiyi bizden belli bir miktar karşılığında satın alıyor. Biz, güneş enerjisi ile ürettiğimiz elektriğin ihtiyacımız olan kısmını alıyoruz, atık olarak tabir ettiğimiz fazla olan bölümü ise ulusal ağa satarak para kazanıyoruz'' diye konuştu.

"ELEKTRİK ZAMMI SEVİNMENİZ ANLAMINA GELİYOR"

Tayfun Şen, sistemin iki taraflı olarak düşünülebilecek bir yatırım anlamına geldiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

''Buna yatırım aracı da diyebiliriz. Önceliğimiz cebimizden paranın çıkmasını önlemek, elektrikle ilgili giderimizi azaltmak. İkinci hedefimiz ise bundan para kazanabilmek. Basit bir hesaplama yaparsak, 200 bin liralık yatırımla kuracağınız tesis, size ayda 3 bin 500 liralık elektrik parasını geri getirecek. Bu durum sizin elektrik zammı olduğunda sevinmeniz anlamına geliyor. 3 bin 500 liranız zamla beraber 4 bin lira olacak. Sistem, şu anki haliyle doğru bir yatırım aracı olarak görülüyor.''

SİSTEM İŞLEYİŞİ

Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Şen, şöyle devam etti:

''Açık bir alanda yerleştirilen gün ışığı enerji panellerinden elde edilen enerji ara aparatlarla 220 volt elektriğe çevrilip, sistemin devamına bağlı olan su pompasını çalıştırıyor. Yani bu sistem bir arazide, elektrik akımı kullanılmadan enerji elde edilmesini öngörüyor. Bu sistemi evimizin ya da herhangi bir işletmenin enerji ihtiyacını karşılamak için de kullanabiliriz. Abonesi olduğumuz enerji kurumuna ürettiğimiz enerjinin fazlasını da satarak, ek gelir elde edebiliriz.''

Şirketin Teknik Koordinatörü Alpan Dikçınar ise Türkiye'ye 10 yıl sonra girebilecek bir teknolojiyi kullanmaya başladıklarını ifade etti.

Sistemde Türk mühendislerinin katkısının da bulunduğunu dile getiren Dikçınar, ''Sistemi kullanan tüketiciler, hem gün ışığından enerji üretip karlı çıkacaklar, hem de ürettikleri fazla enerjiyi satarak para kazanabilecekler'' şeklinde konuştu.

Sistemi inceleyen Troia Tarihi Milli Parkı Sulama Birliği Başkanı Engin Kandemir de çalışma şekli ve işlevi bakımından oldukça yararlı olarak görülen ekipmanın oldukça verimli bir kaynak olarak gözlemlendiğini kaydetti.