İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı yaptığı yazılı açıklamada, araştırmanın bu yılın Mayıs-Haziran döneminde 75 ilde tam sayım, 6 ilde örneklem yöntemiyle yapıldığını belirtti.

Araştırma kapsamında 10 ve daha fazla kişi istihdam eden 129 bin 65 işyerinin ziyaret edildiğini vurgulayan Yazıcı, bu sayede işgücü piyasasında en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerin tespit edildiğini bildirdi. Bu yılın ilk 6 ayına ilişkin işgücü piyasası verilerinin derlendiği araştırmaya göre işverenlerin aradığı nitelikte eleman bulamadığını ifade eden Yazıcı, eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler arasında sırayla tekstil sektöründeki makineciler, satış danışmanı, beden işçisi, garson, kaynakçı, şoför, mobilyacı, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi ve muhasebecinin geldiğini belirtti.

Yazıcı, çalışma kapsamında Türkiye genelinde 2 bin 94 farklı meslekte 198 bin 582 kişilik açık iş olduğunun tespit edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Her 5 işverenden birinin açık işi var. İmalat sektöründeki işyerlerinin yüzde 29'unun, insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründeki işyerlerinin yüzde 28'inin, konaklama ve yiyecek hizmet faaliyetleri sektöründeki işyerlerinin ise yüzde 27'sinin açık işi bulunmaktadır. Eleman temininde güçlük çektiğini belirten işverenlerin buna sebep olarak ilgili meslekte aradığı düzeyde niteliğe ve beceriye sahip eleman bulunamamasını gösteriyor.

Biz İŞKUR olarak bu mesleklerde eleman bulamayan tüm işverenlerimizi Kurumumuza bekliyoruz. Gerek mesleki eğitim kurslarımız gerekse de işbaşı eğitim programlarımızla bu açığı kapatmaya hazırız."