-Perakende, alışveriş merkezi, otomotiv, demir çelik, tiyatro, ulaşım, sinema, konaklama, yiyecek ve içecek ile ilgili özlü vergi stopajı, katma değer vergisi ve sigorta primi ödeneği, tekstil ve hazır giyim ile etkinlik ve organizasyon sektörleri 6 (altı) ay erteleneceği,

-Nakit akışları kötüleşen şirketlerin kredilerindeki anapara ve faiz tutarları üç aya kadar ertelenirken,

-Bu dönemde işlerinin etkilendiğini ve zarar sürecine girdiğini belirten esnaf ve sanatkârlar tarafından Nisan, haziran ve mayıs aylarında Halkbank aracılığı ile yapılan, anapara ve faiz ödemelerinin üç ay erteleneceği,

-Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında borcunun zamanında ödeyemeyen firmaların kredi kayıtlarında istenmeyen durum yani mücbir sebep notu düşülerek, zarar görmeleri engellenecektir. 

-Kamu bankalarının esnaf ve sanatkârlara uygun koşullarda kredi imkânı sunacağı, özel bankaların ise bu konuda teşvik edileceği belirtilmiştir.

-Ayrıca Kamu Bankalarının Esnaf ve İşletme kredilerinde banka komisyonu ve sigorta bedeli almayacağı da duyurulmuştur. 

Açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinde yer verilen Kamu Bankalarının esnaflar için uygulayacağı kredi desteğine Türkiye Halk Bankası yanıt vermiştir.

Türkiye Halk Bankası’nın Esnaf ve Sanatkârlar İçin Sunduğu Krediler

Esnaf ve sanatkârların kredi ödemeleri 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelenebilecek, kredi vade seçenekleri ise 60 aya kadar uzatılabilecektir. 

Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Kefaletiyle Sunulan Krediler

Ülkemizde esnaf ve sanatkârları desteklemek amacıyla; devletimizin tahsis ettiği parasal kaynakları kullandırmak Türkiye Halk Bankası’nın sorunluluğundadır. Esnaf Kefalet Kredisi ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu uyarınca kurulan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK), ortakları olan esnaf ve sanatkârlar için sadece bankaya karşı kefalet sağlamaktadır. Esnaf ve sanatkârlara kullandırılan kredilerin faizleri ile ticari kredi faiz oranları arasındaki fark hükümet tarafından karşılanmaktadır. ESKKK’nın en büyük faydası ortak olan esnafa bankaca aracılık etmesi ve kredi borcu ödenmediği takdirde kooperatifin ödeme yapması sağlanarak esnafın olumsuz kredi notu almasını önlemektir. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı birlik ortağı olmayan ESKKK kefaletleri ayrıca Halk Bankasınca kabul edilememektedir.

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerine (ESKKK) ortak olmak için şu şartlar gereklidir;

-Esnaf ve sanatkâr olmak,

- İşyerinin veya şahsi ikametgâhın kooperatifin faaliyet bölgesinde olması

- Başka bir ESKKK’nın ortağı olmamak 

-İlgili ESKKK’ya yazılı olarak başvurma

- Hak ehliyetine sahip gerçek kişiler

Başvuru sahibinin başvurusu ESKKK yönetim kurulunca değerlendirilir. Ortaklığa kabul veya ret kararı başvuru sahibine 15 gün içinde yazılı olarak bildirilir. 

ESKKK’dan kullandırılacak kefaletlerde Borçlar Kanununun 584.  Maddesi uyarınca eşin rızası aranmaz.

ESKKK ortaklarının mali ve ekonomik durumunu araştırır. Bu durumu raporlandırır. Ayrıca bu raporda kredi kefalet oranı da belirlenir. Kredi talebini Halk Bankasına iletir. Halk Bankası, ESKKK ortağını kendi kriterlerine değerlendirir. Olumlu değerlendirme sonucunda ortak kredilendirilir.

ESKKK Ana sözleşmesinin 11, 21, 62 ve 72. maddelerinde; kooperatif kefaletiyle kullanıma sunulan kredilerde yapılabilecek kesintiler usul ve esasları ile açıklanmıştır. Buna göre kooperatif adına yapılan kesinti tutarları şu şekildedir, 

-Yüzde 3, bloke sermaye kesintisi (sonradan ortağa iade edilmektedir),

-Yüzde 1,5, yıllık masraf karşılığı kesintisi 

-Yüzde 1, risk fonu kesintisi,

-Yüzde 0.5, üst kuruluş katılım payı kesintisi,

TOPLAM: Yüzde 6 (Yüzde 3 bloke sermaye kesintisi sonradan geri verileceği için net kesinti Yüzde 3’tür) 

ESKKK Kredi Limiti ve Vadesi

60 ay vadeli (aylık, 3 aylık ve 6 aylık ödeme seçenekleriyle) bağlı bulunan ESKKK’nın risk grubun kapsamında en az, 125.000-TL, 150.000-TL, 175.000-TL veya 225.000-TL limitli kredi verilecektir. 

ESKKK Kredi Faiz Oranı

Yıllık yüzde 4.5 

ESKKK Kredisine Kimler Başvurabilir?

-ESKKK kefalet senediyle

-Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na ve Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Müdürlüğü üzerine kayıtlı,

-En az 3 aylık faaliyeti olan, 

- İşyeri veya şahsi ikametgâhı kooperatifin faaliyet bölgesinde olan

-Hak ehliyetine sahip gerçek kişiler

ESKKK Kredisi Nasıl  Kullanılır ? 

-ESKKK kredi kefalet belgesi

-Nüfus cüzdanı fotokopisi

-Oda kayıt belgesi (fotokopi)

-Esnaf sicil tasdiknamesi (fotokopi)

-Vergi Levhası (fotokopi) 

İle en yakın Halk Bankası şubesine başvurabilirsiniz. Bankanın kredi miktarını ve talebi kendi kriterlerince değerlendirme hakkının bulunduğu ayrıca unutulmamalıdır.

ESKKK Kredi Ödemesinin Gecikmesi 

Kefil olan kooperatif, ortağının vadesinde ödeyemediği kredi taksitinin faizi de hesaplanır ve taraf bu tutarı bankaya öder. Böylece, esnafın kredi siciliniz bozulmaz. Geciken tutar ortak tarafından kooperatife ödenir. Kooperatifin bu durumda izleyeceği iki yol vardır. Birincisi ana sözleşmenin 66. Maddesine dayanarak icra takibi başlatabileceği gibi, ikinci yol olarak 90 günlük ek süre verebilir. Bu süreçte gecikme faizi de alır. Olağanüstü durumlarda ise (deprem, yangın, sel, salgın hastalık vb.) ilgili bankanın onayı alınarak kooperatif yönetim kurulu kararı ile borç yenileme yoluna gidilebilir. İcra takibi başlatıldığı takdirde kooperatif borçlu ortağın taşınmazları üzerinde rehin veya ipotek kurdurabilir. Borçlu ortak icra takibi sonucunda borcunu ödeyemezse ve kooperatif borçlu ortağın mallarını üzerine alırsa 6 ay boyunca bu malları 3. Kişilere satamaz. Borçlu ortak borç miktarını masrafları ile birlikte kooperatife ödediği takdirde elinden çıkan taşınmazları kooperatif borçlu ortağa geri verir. 

Esnaf Destek Paketi 

Ayrıca Halk Bankasınca Ekonomik İstikrar Kalkanı’nı dâhil olarak İşletme Kredisi ve Paraf Esnaf Kart ürünleri de sunulmaktadır. Esnaf Destek Paketi için esnaf kredisi başvuruları ile birlikte Paraf Esnaf Kart başvurusu da yapılacaktır. 

İşletme Kredisi

%4,5 Faiz Oranı

25.000 TL Limit

6 Aya Kadar Ödemesiz Dönem

36 Ay Vade

Paraf Esnaf Kart

-25.000 TL’lik limit

-İlk 3 Ay ödeme yapmadan kullanma imkânı,  (Aylık 0,95 Faiz İle)

-12 Ay kadar uzatılabilen Halkbank Üye İşyerlerinde Taksitlendirme İmkânı

Başvuruda İstenen Belgeler

-Nüfus Cüzdanı

-Vergi Levhası

Esnaf Destek Paketi Başvuru Koşulları 

Kampanyadan Esnaf Destek Paketi kapsamında İşletme Kredisi kullanan Paraf Esnaf Destek kart sahipleri yararlanabilecektir. Kampanya, ekstreye yansıyan ve ertelemeye dahil olan borç bakiyesinin 3 taksit tutarı ile geri ödenmesinin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Kampanya, ekstreye yansıyan satış tutarı, faiz, vergiler ve nakit avans için geçerlidir. Paraf Esnaf Destek kart ile yapılan işlemler otomatik olarak kampanya dâhilinde ertelenebileceğinden, ayrıca katılım gerekmemektedir.

(ESKKK) Kefaleti Aranmaksızın Verilen Krediler

60 aya kadar vadeli, (aylık, 3 aylık ve 6 aylık ödeme imkânlarıyla) işletmenin mevcut mali durumuna göre azami 100.000 – 200.000 TL arasında değişen limitle kredi verilebilir. 

Kimler Başvurabilir?

-ESKKK ortağı olmayan,

 Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Müdürlüğüne ve Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda kaydı olan,

-En az 3 aylık faaliyeti olan, 

-Hak ehliyetine sahip gerçek kişiler

Kredi Başvurusunda İstenen Belgeler 

-Nüfus cüzdanı fotokopisi

-Oda kayıt belgesi (fotokopi)

-Esnaf sicil tasdiknamesi (fotokopi)

-Vergi Levhası (fotokopi) 

İle en yakın Halk Bankası şubesine başvurabilirsiniz. Bankanın kredi miktarını ve talebi kendi kriterlerince değerlendirme hakkının bulunduğu ayrıca unutulmamalıdır.

Esnaf Yatırım Kredisi

Esnaf ve sanatkârlar, işyeri ihtiyaçları ve taşıt alımına yönelik olarak 500.000.-TL’ye kadar ESKKK kefaleti veya kefaleti olmaksızın bu krediden yararlanabilir.

İşyeri Edindirme Kredisi

İşyeri satın alımlarında kullanılmak üzere, 

-120 aya kadar vadeli (aylık ve 3 aylık ödeme seçenekleriyle)

-Azami 500.000.-TL limitli

Taşıt Edindirme Kredisi

Ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere sıfır kilometre araç alımlarında kullanılmak üzere,

-84 aya kadar vadeli (aylık ve 3 aylık ödeme periyotlarıyla) 

-en az 500.000.-TL limitli 

Şeker Bank Esnafa Destek Kredisi

Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında Şeker Bank aracılığı ile esnafı rahatlatacak kredi imkânları oluşturmuştur. Kredi koşulları şu şekildedir;

    -3-12 ay vade aylık %0,79 

    -13-24 ay vade aylık %0,89

    -25-36 ay vade aylık %0,99

    -37-60 ay vade aylık %1,09 

Not: 3 aya kadar ödemesiz dönem seçeneğinden yararlanılabilir. Bu durumda faiz oranları artış gösterebilir. 

Ayrıca ödemelerini düzenli yapan esnaf ve işletmelere yılda bir kere yapılmak kaydıyla taksit erteletme imkânı da sunulmuştur.

Başvuru Koşulları 

-Nüfus cüzdanı

-Oda kayıt belgesi

-Vergi levhası

-Varsa ESKKK kefalet senedi

Bankanın yapacağı mali durum analizine göre kredi miktarı ve vade seçenekleri değişiklik gösterebilir. Ayrıca kredi notunun önemli olduğu da unutulmamalıdır.

Esnaf kefalet kredisi hakkında ayrıntılar, https://ekonomidevlet.com/esnaf-kefalet-kredisi-225-bin-tl/ adresinden öğrenilebilir.