POS cihazlarında artan komisyon oranları ve vade uzatımı iş dünyasında senet dönemini yeniden başlattı. Sabah'ın haberine göre yüksek komisyon oranları nedeniyle kredi kartıyla yapılan ticaretten zarar eden esnaf müşterilerini senetle alışverişe yönlendiriyor. POS cihazını tamamen devreden çıkaranlar bile var. Senet uygulamasıyla bankaların yüksek komisyon oranlarından kurtulan esnaf, müşterisine indirip yapıp, taksit süresini de kendisi belirliyor.

EN ÇOK BEYAZ EŞYADA

Senet uygulamasının hızla yaygınlaştığı sektörlerin başında beyaz eşya bayileri geliyor. Türkiye'nin büyük markalarını da temsil eden bayiler, senetle borçlanan müşterisine indirim imkânı da sağlıyor. Bazı bayiler ise kredi kartı ile taksit uygulamasını tamamen rafa kaldırmış durumda. İstanbul Sultanbeyli'de faaliyet gösteren bir beyaz eşya bayisi taksitle alışveriş isteyen müşterilerine tek seçenek olarak senedi gösteriyor. Bir başka beyaz eşya bayisi de bankaların ocak ayında komisyon oranlarını rekor düzeyde artırdığını hatırlatarak, şöyle diyor: "Bayisi olduğumuz marka bankalarla anlaşma yapıyor. Biz de bu anlaşmaya uymak durumundayız. Aralık ayında 12 taksite yüzde 2 olan anlaşma, 8 taksit yüzde 4 komisyon olarak değişti. Bu durumda bizim para kazanmamız mümkün değil. Zam da yapamıyoruz. Biz de bankayı aradan çıkarmaya karar verdik. Eski günlerdeki gibi senetle satışa geçtik. Müşteri sayımızda da ciddi artış oldu."

MOBİLYACI SENEDE YÖNELDİ

Senetle alışverişin esnaflar arasında hızla yaygınlaştığını söyleyen Şişli'deki mobilya bayisi Ziya Sever ise semtlerde yer alan bayilerin müşterilerini birebir tanıdığını belirterek, "Biz müşterimizi tanıyoruz, riski olsa da işyerimizi yaşatmak için senet yapmaktan çekinmiyoruz" değerlendirmesi yapıyor.

VADELER KISALDI

Para piyasaları uzmanı ve 30 yıllık Kapalıçarşı esnafı Mehmet Ali Yıldırımtürk de POS cihazlarındaki vade ve komisyon oranlarındaki değişimin ticarete yansıdığını söylüyor. Vadeler kısaldığı için piyasada ödeme sıkıntısı yaşandığını anlatan Yıldırımtürk, "Bu nedenle senet kullanımında artış yaşanıyor" diyor.

BU YIL KONUTTA DA BAŞLAYACAK

Senetle alışverişin yükselen faizler ve zorlaşan kredi imkânları nedeniyle bu yıl konut sektöründe de yaygınlaşacağı belirtiliyor. Osmanlı İnşaat Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bakırcı, 2012'de konutta senetli satış sisteminin daha da yaygınlaşacağını ve birçok inşaat firmasının bu yöntemi kullanmaya başlayacağını söylüyor. Bakırcı, "Birçok firma bu yöntemi kullanmaya başladı. Kredi alamayanın imdadına yetişen sistem 2012'de daha da yayılacak. Gayrimenkul sektöründe 'senetli satış' dönemi başlayacak" diyor.