1 Ocak 2002'de 1,28 lira olan euro/TL kuru, aradan geçen 17 yılda yaklaşık 6 katına çıkarak günümüzde 7 liranın üzerine kadar tırmandı. Euro/TL ile dolar/TL kurları arasındaki makasın giderek daralması da döviz piyasalarında son yılların en ilgi çekici gelişmelerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Döviz piyasaları için, Euro/TL kurunun hikayesi dolardan çok daha farklı, çok daha yeni... Avrupa Birliği, ekonomik anlamda köklü bir değişikliğe giderek 1995 yılının son günlerinde kabul eden ülkelerle birlikte ortak para birimine geçmeye karar vermişti. Tüm dünyanın 1999 yılında tanıştığı Euro para birimi olarak 2002 yılından bu yana dolaşıma başladı.

Euro/TL kurunun ilk fiyatı: 1,28

Bugün Türkiye döviz piyasaları için en fazla işlem hacmine sahip ikinci döviz kuru olan euro/TL, hayatımıza aslında 1 Ocak 2002 yılında girmiş oldu. Aynı tarihte 1 dolar, 1 euroya eşit olarak işleme başlamıştı. Euro'nun Türk Lirası karşılığı ise o tarihlerde 1,28 seviyelerindeydi. 1 euronun değeri 1 Ocak 2002 günü 1,28 TL iken "Euro bugün ne kadar" diye soracak olursak, 17 yılda 6 kattan fazla değerlendiği ile karşı karşıya kalıyoruz.

Euro TL karşısında neden 6 kat değer kazandı?

Euronun Türk Lirası karşısında neden bu kadar değer kazandığının yanıtı için sayfalar dolusu kitaplar yazılabilir. Ancak yapılabilecek olan en kısa değerlendirme, Türkiye'ye giren euro miktarının, Türkiye'den çıkan euro miktarından daha az olmasıyla yapılabilir. Elbette ki tarih boyunca Türkiye piyasalarına euronun girme ve çıkma gerekçeleri kimi zaman siyasi, kimi zaman ekonomik, kimi zaman ise çok daha farklı gelişmelere göre değişiklik göstermiştir.

TDK: Artık Euro değil Avro

Geçtiğimiz yıllarda Türk Dil Kurumu'nun kararıyla "Euro" para biriminin "Avro" olarak Türkçeleştirildiğini de hatırlatmakta fayda var. Bugün ekonomi haberlerini izlediğinizde Euro/TL kuru, Euro ya da Avro/TL olarak karşınıza çıkabilir. Özellikle devletin yayın organlarında genellikle Avro olarak kullanım daha yaygın olarak tercih ediliyor. Ancak, piyasaların geneline bakıldığında Avro ifadesinin Euro kadar benimsenmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.