Türkiye'nin en büyük konut üreticileri ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar önceki akşam Turkuvaz Yayın Grubu'nun düzenlediği gelenesel zirvede bir araya geldi. Mütekabiliyet yasası sonrası yabancıların oturma izni sorunu çözüldüğünde yabancı sermayenin de geleceğini söyleyen Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık "Şu an grup olarak farklı sektörlerde 15 ülkede iş yapıyoruz. Birçok ülkede, orada mülk alan veya iş yapan arkadaşlarımıza o ülkeler pasaport veriyor. Bizde de oturma izninin yanı sıra daha ileriye taşıyıp, vatandaşlık verilmeli" dedi.

3 AY OTURMA İZNİ VAR

Gelişmiş ülkelerde mütekabiliyet şartı olmadığını, Türkiye'den de yabancıların ev sahibi olabileceğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, "Şimdilik 3 aylık oturma izni veriliyor, bu 6 aya ya da 1.5 yıla çıkabilir. Daha sonra artıracağız. Başbakana da arzettim, o konu netleşecek inşallah" dedi. Zirvede işadamları sıkıntılarını ilk elden sektörün içinden gelen Bakan Erdoğan'a anlatma fırsatı buldu. Maliye politikaları çerçevesinde inşaat sektörünün ikinci çeyrekte binde 4 büyüdüğüne dikkat çeken GYODER Başkanı Işık Gökkaya, son çeyrekte de büyümenin azalarak sıfıra yakın gerçekleşeceğini öngördüğünü belirtti. Gökkaya "GYO'larda siz sektörün önünü açmaya çalışırken, vergisel politikalar çerçevesinde sektör küçülüyor" diye konuştu.

BÖLGESEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümün çok önemli hal aldığını ancak ada bazındaki dönüşümle şehirlerin yenilenmeyeceğini söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya, doğru dönüşümün bölge bazında yapılabileceğini belirtti. Dumankaya, "Bizim diğer bakanlar sektör dışı olduğu için hep alma taraftarı olmuş. Hep vergi almışlar hiç de vermemişler. Bizim durumumuzu bilmiyorlar. Ama siz inşaat kökenlisiniz biliyorsunuz. İnşaat ekonominin lokomotifidir. İnşaat durursa her şey durur" dedi. Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşın bilinçlenmesi gerektiğini belirten Bayraktar "Sadece bir katı ruhsatlı ve 2 katı kaçak olan bir evde oturan vatandaş, o evden 3 ev çıkarmanın derdinde. Bu zor bir iş ama bütün zorluklara rağmen Türkiye bunu başarmak zorunda" şeklinde konuştu.

18 AY KİRA YARDIMI

Beledi yelerden ve toplu yapı kuruluşlarından bakanlığa dönüşüm konusunda 200 civarında müracaat olduğunu söyleyen Bayraktar, "Sadece TOKİ'nin 250 noktada çalışması var. Bunların 126 noktasında yapıp biten çalışma var, kalanları da proje halinde" dedi. Bakanlığa müracaat edildiğinde evini boşaltıp yeni ev almak isteyenlere, aldığı kredinin faizinin yarısını ödeyecekleri bilgisini veren Bakan Bayraktar, "Ayda 600 TL 18 ay kira yardımı yapacağız. Taşınma desteği vereceğiz" diye konuştu.

BATI'DA KİMSE RUHSATI DEĞİŞTİREMEZ

Zirvede söz alan Sinpaş Grubu Başkanı Avni Çelik de Türkiye'de ruhsatların olur olmaz değişebildiğini söyledi. Çelik, "Fransa sosyal sorumluluk kapsamında inşaat yapıyoruz. Yakınında minare vardı ve konu hassaslaştı. Belediye başkanına minare yıkılırsa, ilişkilerimizin zedelenebileceğini söyledik. Bize, belediyenin verdiği ruhsatı cumhurbaşkanının bile değiştiremeyeceğini söyledi. Türkiye'de ise ruhsatlar değişebiliyor" dedi. Bayraktar ise belediyelerin kendi kafalarına göre imar yönetmeliği yapamayacaklarını söyledi.