Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yatırımın önündeki en büyük engelin yüksek faiz olduğunu belirterek, "İnşallah enflasyonla ilgili çalışmada başarılı olunur. Bunun akabinde de Merkez Bankası proaktif davranır ve önümüzdeki aylarda faizlerin düştüğünü görürüz" dedi.

Büyükekşi, Türkiye'nin dört bir yanındaki ihracatçıların 2023 hedeflerini yakalayabilmek için var gücüyle çalıştığını söyledi.

Geçen yıl 152 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşen Türkiye ihracatının şuan 160 milyar dolar bandına ulaştığını anımsatan Büyükekşi, katma değeri yüksek ürünlerle ihracat rakamlarının önümüzdeki süreçte hızla artmasını öngördüklerini vurguladı.

Ortaya konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için markalaşma faaliyetlerinin hızlanması ve katma değeri artırmak gerektiğine dikkati çeken Büyükekşi, hükümetin bu anlamda önemli teşvikler sunduğunu ve ihracatçıların da bunları iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Kur ve faiz önemli

Büyükekşi, faiz indiriminin her zaman gündemlerindeki konu olduğunu ifade etti.

Türkiye'de rekabet edilebilir kura ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Şu anda rekabet edilebilir bir kur mevcut ama bizim açımızdan rekabet ve yatırım için kur kadar faiz de önemli. Çünkü yatırımın önündeki en büyük engel yüksek faiz. Yüksek faizin önüne geçebilmek için Merkez Bankası'nın proaktif davranması gerekiyor. İnşallah enflasyonla ilgili çalışmada başarılı olunur. Bunun akabinde de Merkez Bankası proaktif davranır ve önümüzdeki aylarda faizlerin düştüğünü görürüz."

Büyükekşi, rekabet edilebilir kur ve düşük faiz ortamının sağlanmasıyla Türkiye'deki rekabet ve yatırımın daha hızlı yol kat edebileceğini de sözlerine ekledi.