Ceren Dilekçi'nin haberi

Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesinin ardından faizde hızlanan düşüş, Merkez Bankası'nın açıklamalarının ardından daha hızlandı, gösterge tahvilin bileşik faizi yeni dip seviyesini gördü.

Son PPK toplantısında Merkez Bankası, yalnızca koridorun üst bandında indirime giderek faiz indirimi beklentisinin masada durmasına neden oldu.

Önümüzdeki dönemde gerekli görüldüğü takdirde politika faizi ile gecelik faizine indirim geleceği açıklamasının Merkez Bankası notlarına girmesinin ardından 18 Aralık'ta gerçekleşecek PPK toplantısında faiz indirimi beklentisi iyice arttı.

Sene başında 11 civarında seyreden gösterge tahvilin bileşik faizi dün gün içinde 6,16 ile yeni tarihi zirvesini görmesinin ardından günü 6,20 seviyesinde tamamladı.

Son dönemde arka arkaya tarihi zirvesini yenileyen faizin 6 seviyesinin altına sarkması muhtemel olarak nitelendiriliyor.

''FAİZLERDEKİ DÜŞÜŞ PARA GİRİŞİNE BAĞLI''

Global Menkul Değerler Hazine ve Fon Yönetimi Direktörü Abdullah Kunt, faizlerin, Merkez Bankası'nın politika faiz indirimi ya da koridorun alt bandındaki 25-50 baz puanlık indirim beklentisini fiyatladığını söyledi.

Not artışı sonrası hızlanan faizlerdeki düşüşün Türkiye'ye gelecek para girişine bağlı olduğu bilgisini veren Kunt, piyasaya girecek yeni para ile faizlerin daha da düşmesinin görülebileceğini sözlerine ekledi.

''DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK''

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Yasin Demir, faizin görülmemiş bölgede bulunduğuna dikkat çekerek faizlerin düşmeye devam edebileceğini belirtti.

Merkez Bankası'nın faizlerdeki gevşeme potansiyeli sürecini canlı tutmak istediğine değinen Demir, önümüzdeki dönemde gelebilecek 25'er baz puanlık indirimin yavaş yavaş fiyatlara girdiğini ifade etti.

Merkez Bankası'nın şok faiz indirimi yapmayarak sözlü müdahale ile beklentiyi koruyacağı görüşünde olduğunu dile getiren Demir, enflasyon cephesindeki iyileşmeyle de birlikte faizlerdeki düşüşün sürebileceğini vurguladı.

Demir, bu yıl içinde veya gelecek sene faizlerde 6 seviyesinin altının görülebileceğini söyledi.

''5,80 HEDEFİ MÜMKÜN''

Sanko Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Aytun Bilgin, Merkez Bankası'nın açıklamalarının ardından politika faizinde ve alt bantta indirim beklentisinin fiyatlandığını belirtti.

Faizin daha aşağı seviyeleri hedeflemesi için enflasyonda net düşüş görülmesi gerektiğini kaydeden Bilgin, enflasyonda düşüş gördükten sonra faizin aşağı yönlü hareketine devam edeceğini dile getirdi.

Enflasyonun beklenenenden daha kuvvetli gelmemesi durumunda faizdeki düşüşün sorun olacağını bildiren Bilgin, enflasyondaki düşüşü destekleyici verilerin gelmesi gerektiğini söyledi.

Faizin teknik olarak 5,80 hedefinin mümkün olduğunu bildiren Bilgin, faizde bu seviyeleri görmeyi beklemediğini dile getirdi. Bilgin, Ocak-Şubat aylarında gerçekleşecek itfa dolayısıyla kar realizasyonunun gelebileceğini sözlerine ekledi.

''TOPLANTI SONRASI KAR SATIŞI GELEBİLİR''

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, Merkez Bankası'nın politika faizi ve alt bantta indirim mesajlarını piyasanın net bir şekilde algıladığına dikkat çekti. Kredi notunun da olumlu etkisiyle tahvillere ciddi ilgi olduğunu bildiren Erginol, mevcut durumda Merkez Bankası'nın 18 Aralık'ta gerçekleşecek PPK toplantısına odaklanıldığını söyledi.

Faizde 6 seviyesinin altını görmenin muhtemel olduğunu kaydeden Erginol, 5,90'lı seviyelerin test edilebileceğini fakat bu seviyelerde kalıcı olmayacağını belirtti. Önümüzdeki ayın toplantısına kadar fiyatlanmaya devam edeceğini kaydeden Erginol, oradan yatırımcıların kar satışına geçeceklerinin bilgisini verdi.