İSTANBUL (AA) - Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, finansmana erişim için ihtiyaç duyulan şeyin kredi notu olduğunu belirterek, "Bankalara eğer siz finansal okuryazarlık seviyenizin yüksek olduğunu, ödemelerinizin düzenli olduğu gösteremezseniz, ne kadar geliriniz olursa olsun bankalar o finansmanı size sağlamaz" dedi.

KKB tarafından üniversite öğrencilerinin finansal farkındalığını artırmak ve öğrencilerin finansal okuryazarlık alanında donanımlı mezun olmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan "Findeks Öğrenci Paketi" ilk olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerine tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan KKB Genel Müdürü Akdeniz, finansal okuryazarlığın doğru araçlarla doğru alanlarda değerlendirme becerisi olduğunu belirterek, "İster tasarrufunuz olsun ister tasarruf açığınız olsun, önce ihtiyaç duyacağınız beceri finansal okuryazarlıktır. Bu becerinin yeterli olup olmadığını kredi notu ile anlarsınız." diye konuştu.

Türkiye'de KKB'nin ürettiği kredi notunun özellikle kredi tarafında finansal davranışların ne kadar yerinde olduğunu gösteren en önemli gösterge olduğunu ifade eden Akdeniz, şunları kaydetti:

"Eğer siz finansal araçlarınızı doğru seçer, ihtiyaçlarınız paralelinde bu seçimi yapar ve kullanırsanız kredi notunuz yükselir. Yanlış finansal araçlarla, yanlış borçlanma ile yanlış ödeme davranışlarıyla finansal okuryazarlık becerinizi hayatınıza yansıtamazsanız kredi notunuz düşer. Mezun olduktan sonra iş kurduğunuzda ya da profesyonel olarak çalıştığınız dönemde bunun ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz. Yüksek kredi notuna sahipseniz hayatınız kolaylaşacak, düşük kredi notuna sahipseniz hayatınız zorlaşacak.

Hayallerinizi gerçekleştirmenin yolu yüksek kredi notundan geçiyor. 1990'lardan önce orta sınıf bir ailenin bir otomobil, konut sahibi olması tamamen önce parayı biriktirip sonra satın alma şeklinde gerçekleşiyordu. Bugün gelecekteki gelirlerinizi teminat göstererek bu hayalleri gerçekleştirmek mümkün. Bu finansmana erişim için de ihtiyaç duyacağınız şey kredi notu. Bankalara eğer siz finansal okuryazarlık seviyenizin yüksek olduğunu, ödemelerinizin düzenli olduğu gösteremezseniz, ne kadar geliriniz olursa olsun bankalar o finansmanı size sağlamaz. Bu nedenle, hayatınız boyunca cebinizde taşıyacağınız paradan daha önemli olan şey sahip olduğunuz kredi notudur."

Akdeniz, üniversite öğrencilerinin, öğrencilik hayatları boyunca kredi kartlarını kötü bir şekilde kullanabildiğine dikkati çekerek, bunun büyük ölçüde finansal okuryazarlık becerilerinin yeterince gelişmemesinden kaynaklandığını söyledi.

Üniversite hayatı boyunca kötü kullanılan kredi kartının mezun olduktan sonra düşük bir kredi notu olarak öğrencilerin karşısına çıktığını aktaran Akdeniz, "Biz de KKB olarak öğrencilerimizin finansal okuryazarlık noktasında kredi kartlarını doğru bir şekilde kullansınlar diye onları desteklememiz gerektiğini düşündük. Mezun olduktan sonra düşük bir kredi notuna sahipseniz bunun yükseltilmesi için 2-3 yıl geçmesi gerekiyor." dedi.

Akdeniz, KKB olarak gençlere iş hayatına girmeden önce finans yönetimi ve bankacılık ürünleri kullanımında farkındalık yaratmak ve iyi bir kredi notu ile hayata başlamaları adına İstanbul Ticaret Üniversitesi ile iş birliği yaptıklarını anlattı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ise üniversitenin girişimci öğrenci yetiştirmek ya da girişimci olabilmek için ihtiyaç duyulan donanımları kazandırmaya önem verdiğini söyledi.

Finansmana erişim konusunda girişimci olmayı düşünenlerin yeteneklerin artırılmasının özel önem taşıdığını ifade eden Ekren, "Eğitim ile finansal ürün ve hizmetlerin kullanımı konusunda beceri ve yetkinlik kazanacaksınız. Pilot üniversite olarak seçilen üniversitemizin öğrencilerine 12 aylık Takipçi ve Uyarı paketleri, yılda 4 defa risk raporu paketleri ücretsiz olarak verilecek." diye konuştu.

Konuşmaların ardından KKB uzmanı tarafından finansal okuryazarlık eğitimiyle "Findeks Öğrenci Paketi" kullanımı anlatıldı.

İlk olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak başlayan proje çerçevesinde, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerine özel, üniversitenin desteğiyle ücretsiz olarak "Findeks Öğrenci Paketi" kullanımı sunulacak.

Bu kapsamdaki paket ile yılda 4 kez SMS ile bilgilendirilecek olan öğrenciler, bankaların kredi ve kredi kartı verirken referans olarak baktıkları kredi notlarını öğrenecek. Ayrıca 12 ay boyunca Findeks Takipçi ve Uyarı hizmetinden faydalanabilecek.