ORDU (AA) - Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındıkta külleme hastalığıyla mücadelede, bentonitin uygulamadaki başarısının yüzde 95 oranında olduğunu belirterek, "Bentonitin tüm üreticilerimiz tarafından kullanılmasını istiyoruz." dedi.

Kedi kumu, deterjan, kozmetik ve bazı gıda ürünlerinin ham maddesi olarak kullanılan ve halk arasında "kil" olarak da bilinen bentonitin külleme hastalığıyla mücadelede etkisinin belirlenmesi amacıyla uygulama yapılan Gürpınar Mahallesi'ndeki bahçede, Ünye Ziraat Odasınca program düzenledi.

Sarıkahraman, burada yaptığı konuşmada, fındıkta külleme hastalığında bentonitle ilaçlama yapılarak başarı elde edildiğini söyledi.

Bentonitin ilaçlamanın yanı sıra gübre olarak kullanılabileceğini ifade eden Sarıkahraman, "Bentonit bizim için bir çıkış noktası. Bentoniti ilaç yerine, gübre niyetine bile kullanabiliyoruz. Böyle bir ürün." diye konuştu.

Sarıkahraman, Ünye Ziraat Odası Ar-Ge ofisinin fındıkta verimi ve kaliteyi artırmayı hedeflediklerini kaydederek, şöyle devam etti:

"AR-GE ofisimizde tarım danışmanlarımızla yürüttüğümüz çalışmalarımızdan biri bentonit. Biz her türlü ilacını kendisinden üretilebilen bir coğrafyaya sahibiz. Fındıkta zararlılarla mücadele için üç doğal ürün üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan biri bentonit ile mücadele, diğeri ısırgan suyundan bir ilaç elde ettik, başardık. Bir diğer uygulamamız ise kükürt ile kireç kaynatılarak elde ettiğimiz gülleci bulamacı ki bu, herkesin bildiği bir uygulama."

Ünye Madencilik firmasıyla yaptıkları protokolle Gürpınar Mahallesi'ndeki uygulama bahçesinde bentoniti denediklerini aktaran Sarıkahraman, "Bentonitin uygulamadaki başarısı yüzde 95 oranında. Bentonitin tüm üreticilerimiz tarafından kullanılmasını istiyoruz. Bu coğrafyada bentonitin çok fayda edeceğini düşünüyorum. Üreticilerimiz kullandığında kaliteyi de verimi de görecekler." dedi.

Konuşmanın ardından üreticilere, bentonit hakkında bilgi verildi.