DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, "Fındık fiyatının düşmesindeki tek sorumlu, uyarıları dikkate almayan ve emanete fındık veren üreticilerdir." dedi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kabuklu fındığın kilogramının sezon başında 15 liradan satılırken, şu anda ticaret borsalarında yaklaşık 13 liradan işlem gördüğünü söyledi.

Sezon başından beri üreticilere "Fındığınızı emanete vermeyin" uyarısında bulunduklarını vurgulayan Başaran, "Fındık fiyatının düşmesindeki tek sorumlu, uyarıları dikkate almayan ve emanete fındık veren üreticilerdir. Israrla 'Emanete fındık vermeyin' diye söylüyoruz. Bunu dikkate alan kesim maalesef çiftçilerin yüzde 25-30'u." diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in 2016 yılı rekolte tahminini 468 bin ton olarak açıkladığını anımsatan Başaran, "Geçmişteki rekolte tahmini ile fiyat kıyaslamasına bakarak bu yıl çiftçimiz, 468 bin ton olarak açıklanan rekolte tahmini ile umutlanarak fındığın 15 liradan işlem göreceğini tahmin etti. Ancak bugün gelinen noktada hızla pazara inen ve yüzde olarak çok büyük rakamlara ulaşan emanet fındık, fiyatların hızla aşağı inmesine neden oldu." ifadesini kullandı.

Başaran, devlet koruması olmayan üreticinin, tüccarın insafına kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Rekolte, beklenenin altında gerçekleşmesine karşın fiyatların düşmesine de şaşırıyorum. Emanete fındık bırakılması nedeniyle fındığını satmayıp, tüccarın direncini kırmaya çalışan kesim de büyük zarar gördü. Fındığını harmanda çuvallayıp bir depoda saklamak yerine emanete verme tembelliği, bugün binlerce üreticinin canını acıtmıştır. Böyle olduğu sürece, üretici hep sıkıntı çekecektir. Her şeye rağmen fiyatların yükseleceğinden ümitliyim."