ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinde, tarım ürünlerinde ikili ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması kararı, fındık ihracatçılarınca sevinçle karşılandı.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'ya yapılan fındık ihracatının bu ülkedeki ekonomik nedenlerden dolayı azaldığını, uçak krizi sonrası hiç yapılamadığını belirtti.

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesiyle fındık sektörünün tüm paydaşlarının bundan olumlu etkileneceğini ifade eden Sevinç, Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sürece girilmesi ve iki ülke arasında tarım ürünlerinde ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılmasının fındık sektörünü pozitif etkileyeceğini söyledi.

Sevinç, yaşanan gelişmelerden son derece memnun olduklarını vurgulayarak, yeni sezonla birlikte Rusya'ya yapacakları ihracat miktarının yeniden artmasını beklediklerini ifade etti.

- "Temennimiz 2016-2017 fındık ihracat sezonunun daha iyi olması"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi konusundaki gayretlerini fevkalade olumlu ve ülke menfaatlerine uygun hayati önemde gördüklerine dikkati çeken Sevinç, "Fındık ihracatçıları olarak bu gelişmeleri sonuna kadar destekliyoruz. Temennimiz 2016-2017 fındık ihracat sezonunun daha iyi olması. Zaten bu gelişmelerden sonra ihracatın bu ülkeye artacağı da ortadadır. Çünkü daha önce yaşanan uçak krizi sonrası ihracatçılarımız Rusya'ya gidemediği için fındık da ihraç edemiyorduk. Şimdi eski yıllarda olduğu gibi fındığımızı bu ülkeye ihraç edeceğiz." diye konuştu.

Fındık Tanıtım Grubu olarak, yaşanan olumsuzluklar sırasında Rusya'da tanıtım faaliyetlerinde bulunamadıklarını da dile getiren Sevinç, "Şimdi bu normalleşme sürecinin ardından Rusya'da da tanıtım faaliyetlerimize ağırlık vereceğiz. Buralarda düzenlenen fuarlarda yerimizi alarak Türk fındığının tanıtımını sürdüreceğiz." dedi.

Sevinç, 1 Eylül itibarıyla yeni ihracat döneminin başlayacağını, ilk ihracat yapmak istedikleri ülkenin başında Rusya'nın olduğunu sözlerine ekledi.

- Fiyatlara da yansıması olur

Öte yandan Rusya'ya yapılacak ihracatın serbest piyasada da fiyatlara olumlu yansıyacağı belirtildi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Türk-Rus ilişkilerinin normale dönmesinin fındık sektörüne olumlu yansımalarını beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hiç kuşkusuz bu durum serbest piyasada oluşan fiyatların artmasına da neden olacaktır. Arz talebe göre şekillenen bir piyasamız var. Eğer fındık daha fazla ihraç olursa buna paralel fiyat da artar. Bu da üreticilerimizin daha fazla para kazanacağı anlamına geliyor. Yaşanan gelişmeleri sonuna kadar destekliyoruz ve Cumhurbaşkanımızın atacağı her adımın arkasındayız."