TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret Borsası'ndan (TTB), fındıkta 2016-2017 sezonunun ilk ayında son 25 yılın miktar ve döviz bazında en düşük ihracatının yapıldığı bildirildi.

TTB'den yapılan yazılı açıklamada, dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye'nin, 1 Eylül’de başlayan 2016-2017 sezonunun ilk ayındaki ihracatının miktar ve döviz bazında son 25 yılın en düşük düzeyine indiği belirtildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri Birliği KFMİB) verilerine göre, sezonun ilk ayı eylülde Türkiye'den 15 bin 20 ton iç fındık ihraç edildiği kaydedilen açıklamada, "Karşılığında 140 milyon 298 bin dolar döviz girdisi elde edildi. İhraç edilen fındığın 8 bin 769 tonluk bölümünü 2015, geri kalan 6 bin 250 tonunu ise 2016 ürünü teşkil etti. Geçen sezonun aynı döneminde ise 31 bin 300 ton iç fındık ihraç edilerek karşılığında 322 milyon 860 bin dolar döviz sağlanmıştı." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, fındıkta ihraç fiyatlarının hemen hemen aynı olduğuna işaret edilerek, "Geçtiğimiz sezonun eylül ayında kentali ortalama 969 dolardan işlem gören standart fındık, bu sezonun aynı döneminde 967 dolardan alıcı buldu. Yetkililer, ihracatta fiyatların aynı seviyede olmasına rağmen fındığa olan dış talepte yüzde 50'ye yakın bir azalma yaşandığına dikkati çekerek, bunun baş nedeninin Türk fındığının fiyatının diğer üretici ülkelere göre daha yüksekliği olduğunu bildirdiler." değerlendirmesinde bulunuldu.

İthalatçı ülkelerin, ihtiyaçları olan fındığı öncelikle fiyatın daha düşük olduğu Gürcistan, Azerbaycan, İtalya ve Amerika'dan temin etme yoluna gittiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu durum da Türk fındığına olan talebin azalmasında önemli bir etken oldu. Bu durumun söz konusu ülkelerde fındık dikim alanlarının daha da genişleyerek üretimlerinin artmasına ve Türk fındığı için ciddi bir tehdit oluşmasına sebep olabileceği bildirildi. Ayrıca fındığa alternatif olan Amerikan bademinin fiyatının, Türk fındığına nazaran yüzde 50 oranında daha düşük olmasının da sanayicileri bu ürüne yönelmesinin dış talepteki azalmaya etki ettiği de ifade ediliyor."