ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Fındık tarımında verimin artırılması ve daha kaliteli ürün alınmasını sağlamak amacıyla hazırlanan 60 bin kitap, fındık üretimi gerçekleştirilen illerdeki üreticilere dağıtılıyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ile Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğiyle fındık yetiştirme tekniği, bitkisel özellikler, dikim ve terbiye sistemleri, budama, gübreleme, hasat, harman, depolama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konuları içeren "Fındık Yetiştiriciliği Cep Kitabı" hazırlandı.

Dört ziraat mühendisince hazırlanan ve cepte kolaylıkla taşınabilecek boyutta basılan 80 sayfalık kitap, fındık yetiştiriciliği konusunda üreticinin en önemli başvuru kaynağı olacak.

İlk etapta 60 bin adet basımı yapılan kitap, Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Düzce ve Sakarya'daki fındık üreticilerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinin yanı sıra muhtarlıklar ve din görevlileri aracılığıyla dağıtılıyor.

KFMİB'in fındıkta külleme hastalığı ile mücadele konusunda hazırlattığı iki film, yakında yerel televizyon kanallarında yayımlanmaya başlanacak.

KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini, ihracatının ise yaklaşık yüzde 80'ini tek başına gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Türkiye dünyada lider ülke konumunda bulunmaktadır. Dolayısıyla lider ülke olmanın sorumluluğu, arzda sürekliliğin sağlanmasını garanti etmek suretiyle ithalatçılarda güven tesis etmeyi gerektirmektedir." dedi.

Fındık üreten diğer ülkelerle mukayese edildiğinde birim alanda elde edilen fındık miktarının Türkiye'de çok düşük seviyelerde olduğunu dile getiren Sevinç, yaşanan verim düşüklüğünün en büyük dezavantajlardan biri olarak karşılarına çıktığını söyledi.

Sevinç, fındık üretiminde verim düşüklüğüne neden olan faktörlerin minimize edilmesi ve rakip ülkelerin bertaraf edilmesi için üreticinin modern üretim teknikleri konusunda bilgilendirilmelerinin son derece önem arz ettiğini vurguladı.

Fındıkta son yıllarda gözle görülür şekilde dekar başı üretimin düştüğünü, kalitenin de zaman zaman tartışılır hale geldiğini kaydeden Sevinç, "Hazırladığımız 80 sayfalık bu kitapta A'den Z'ye her şey mevcut. Bizim fındık üreticilerinden beklentimiz, kitabı okuyup incelemeleri ve kitapta anlatıldığı şekilde fındık yetiştirmeleri." ifadesini kullandı.

Sevinç, ilk defa böyle bir kitabın görselleriyle birlikte hazırlanarak üreticilere dağıtıldığını belirterek, "İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile hazırladığımız bu kitap, fındıkta yetiştiricilik anlamında tüm beklentilerinize, sorunlarınıza ve sorularınıza en iyi şekilde cevap verecektir. Bu kitabın başta üreticilerimiz olmak üzere fındık ile ilgili tüm kesimlere büyük fayda sağlayacağı temennisiyle çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ederim." diye konuştu.

- "Kitap üreticinin imdadına yetişecek"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz ise dünyanın farklı ülkelerinde fındık veriminin dekara 300-400 kilogram seviyelerinde iken Türkiye'de ise ortalama 100 kilogram civarında olduğunu söyledi.

Fındıkta dekar başı üretim ve kalitenin yeniden artırılması için çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çeken Yılmaz, bu kapsamda KFMİB ile üreticilerin ihtiyaç duyduklarında bakabilecekleri ve başvurabileceği bir kaynak kitap hazırladıklarını anlattı.

Kitapta fındık üreticilerinin ihtiyaç duyduğu her türlü konunun yer aldığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Fındığın gübrelenmesinden, hasat ve harmanına kadar, ayrıca aflatoksinle mücadeleye yönelik ve yine hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda her türlü bilgi bu kitapta yer almaktadır. Üreticilerimizin zaman zaman bahçede yanlış yaptığı uygulamalar oluyor. Bu kitapta ayrıca o yanlışları nasıl düzeltebilecekleri konusunda da bilgiler mevcut. Üreticilerimiz kısaca istedikleri her şeyi bu kitapta bulabilecek ve uygulamasını da buna göre yapabilecek."

Yılmaz, verim ve kalitenin artırılması için işin tekniğine uygun yapılması gerektiğine işaret ederek, kitabın üreticilerin imdadına yetişeceğini kaydetti.

- Üreticiler cep kitabından memnun

Öte yandan fındık üreticileri, kendileri için hazırlanan cep kitabından memnun olduğunu dile getirdi.

Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi'nden fındık üreticisi Faika Kütük, kitabın çok faydalı olduğunu belirterek, "Kitabı okuduğumda fındık üretimi konusunda çok yanlışlar yaptığımı anladım. Bundan sonra kitaba uygun şekilde üretim yapmayı planlıyorum." dedi.

Altınordu ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde üretim yapan Sezai Kovan ise kitabın çok faydalı olduğunu dile getirerek, yetkililere teşekkür etti.