ORDU (AA) - GÖKHAN GÜCÜKÜOĞLU - Geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle oluşan düşük rekolte sonrası üreticilerini hayal kırıklığına uğratan fındıkta bu yıl rekolte artışı bekleniyor. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve  Ordu İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TZOB bünyesinde kurulan komisyonun, 2015 yılı tahmini fındık rekoltesini belirleme çalışmalarına başladığını anımsattı. 

Altı il ve yaklaşık 130 ilçede yapılacak çalışmanın sonuçlarının 15 Temmuz'da kamuoyu ile paylaşılacağını anlatan Soydan, özellikle son dönemde yaşanan "külleme" hastalığının fındığa verdiği zararın tüm boyutları ile araştırılacağını söyledi. 

Temmuz ayının ilk günlerinde fındıkta dökülmeler yaşanabilineceğini vurgulayan Soydan, "TZOB olarak, Türkiye genelinde bir önceki yıl yaklaşık 371 bin ton civarında rekolte tahmininde bulunmuştuk. Tabii rakamın düşük olma sebebi zirai donun ürüne verdiği zarar. Hatta 200 rakımın üzerinde bazı bölgelerde hiç fındık yoktu. Ancak gördüğümüz kadarıyla şu an itibarıyla az veya çok her bölgede fındık var. O nedenle bu yıl söz konusu rakamın daha üzerinde bir rekolte oluşacağını tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı. 

- "Fırtına zarar verebilir"  

Soydan, bölgede hava sıcaklıklarının mevsim şartlarına oranla daha serin seyrettiğini ama buna rağmen kuraklık olmasa bile fırtına veya sıcak hava dalgasının getireceği ılık rüzgarların fındığa zarar verebileceğine işaret etti. 

Dalda bulunan ürünün bundan sonra her geçen gün eksileceği sürece girildiğini belirten Soydan, şöyle konuştu:

"Artık fındık için kritik günler başladı. Fırtına, lodos veya başka bir olumsuz hava koşulu direk ürüne eti yapacaktır. Daha net bir dille söylemek gerekirse fındığın dalda her geçen gün eksileceği sürece girmiş bulunuyoruz. İster istemez bazı zararlar oluşacaktır. Önemli olan büyük kayıplara yol açacak doğal vakaların yaşanmaması. Çünkü geçen yıl yaşanan mağduriyet ortada." 

Soydan, ağustos ayı itibarıyla başlayacak fındık hasadına kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmamasının en büyük dilekleri olduğunu kaydetti.