GİRESUN (AA) - Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, fındıkta külleme hastalığına karşı ilk ilaçlama dönemi olan çotanakların oluştuğu dönemde ilaçlama yapmayan üreticilerin bugünlerde ilaçlama yapabileceğini, hava şartlarının ilaçlama için müsait olduğunu belirtti.

Akar, yaptığı yazılı açıklamada, geçen haftalarda sıcaklığın mevsim normallerinin altında seyretmesi ve yağış olması sebebiyle külleme hastalığının etkilerinin çok bariz bir şekilde görülmediğini ifade etti.

Hastalığın belirtilerinin geçen seneye göre daha az olduğuna dikkati çeken Akar, bu nedenle üreticilerin 'hastalık bu sene görülmeyecek veya zarar vermeyecek' gibi bir algıya kapılmış olabileceğini bildirdi.

Akar, son birkaç gündür havaların ısınması ve yağışların azalmasıyla hastalık etmeninin kolayca yayılabileceği bir ortamın oluştuğuna işaret ederek, "Nihayetinde de hastalık, etkilerini birçok bahçede şiddetli bir şekilde gösterdi. Üreticilerimiz, 'ilk ilaçlama dönemi olan çotanakların oluştuğu zamanda ilaçlama yapmadık, şimdi yapsak faydası olur mu?' diye tereddüt etmesin. Havaların ilaçlama için müsait olduğu bugünlerde ilaçlamalarını yapsınlar." ifadesini kullandı.

Bitki koruma ürünü satan bayilerde hastalıkla mücadele için gerekli ilaçların bulunduğunu belirten Akar, şunları kaydetti:

"Tavsiye edilen dozlarda ilaçlamamızı yapabiliriz. Etkili bir ilaçlama için 1 dekarlık alana, ocak ve dal sayısına göre değişmekle beraber, iyi bir kaplama yapmak için yaklaşık 75-100 litrelik ilaçlı su atmamız gerekiyor. Yaprakların üstünün ıslandığı kadar yaprak altlarının da ıslanması önemli. Hastalığın seyrine göre 15 günde bir ilaçlamayı tekrarlamamız en iyi sonucu almamız için gerekli.

Bunun yanında bahçedeki yabancı otların kesilmesi ve ocak altı dip sürgünlerinin temizlenmesi de külleme mücadelesinde etkili. Bu kültürel uygulamalar, aynı zamanda hayat dönemlerinin bir kısmını yabancı otlar üzerinde geçiren fındık kokarcası ve yumurtalarını otlu ortamlara bırakan mayıs böceği mücadelesine de katkı sağlayacaktır."

Külleme hastalığıyla mücadelenin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Akar, ihmal durumunda verim ve kalite kaybının yanında ilerleyen yıllarda bitkide gelişme gerilikleri, erken yaşlanma gibi istenmeyen etkilerin de görülebileceğini bildirdi.