GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerinin zaman geçirmeden ürünlerini sigortalatarak güvence altına almaları gerektiğini bildirdi.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta devlet destekli tarım sigortası için başvuru süresinin devam ettiğini belirterek, son başvuru tarihinin 5 Mart 2016 olduğunu ifade etti.

Fındıkta yaşanacak don, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı fındık üreticisinin gelir kaybına uğramaması için tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini ifade eden Karan, şöyle konuştu:

"Bitkisel ürün sigortasında poliçe priminin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanmaktadır. Don teminatının üçte ikisi de devlet tarafından karşılanmaktadır. Sigorta yaptıracak üreticilerimizin 2016 Çiftçi Kayıt Sistemini yenilemeleri yeterli olacaktır. Son yıllarda fındıkta yaşanan zirai don, fırtına ve dolu gibi doğal afetlerden dolayı üreticiler ekonomik kayıp yaşamıştır. Bundan sonraki süreçte fındıkta zirai don riski artmaktadır. Özellikle şubat ve mart ayı büyük risk oluşturmakta. Üreticilerimiz olası bir don afetine maruz kalmadan ürünlerini güvence altına almaları kendi menfaatleri için olacaktır. Nasıl otomobilimizi kazalara karşı kasko yaptırıyorsak geçim kaynağımız olan ürünümüzü de sigortalatarak rahat bir uyku çekmeliyiz."