ORDU (AA) - Ordu'da, özellikle yüksek rakımlı bölgelerde yarından itibaren düşmesi beklenen hava sıcaklığının, "Türkiye'nin yeşil altını" olarak bilinen fındığa zarar verebileceği bildirildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nin yeni haftayla birlikte yağışlı ve soğuk havanın etkisi altına gireceğini belirterek, "Meteorolojinin bu yöndeki açıklamalarını dikkatle takip ediyoruz. En son yapılan açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde pazartesi ve salı günü karla karışık yağmur beklenmektedir" dedi.

Özellikle yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışının daha etkili olmasının beklendiğini vurgulayan Soydan, "Hava sıcaklığının sahil kesiminde eksi 2, yüksek rakımlı bölgelerde ise eksi 5'e kadar düşmesi bekleniyor" diye konuştu.

Mart ayının başında etkili olan sıcak havanın halk tabiriyle "fındığı erken uyandırdığını" kaydeden Arslan Soydan, "Şimdi hava sıcaklığının bir anda düşmesi fındık üreticilerini tedirgin etmektedir. Yapılan açıklamalara göre bölgemizde zirai don beklenmektedir. Şu anda 'Türkiye'nin yeşil altını' olarak bilinen fındık, soğuk hava karşısında risk altındadır" ifadesini kullandı.

Fındık üreticilerinin zirai dona karşı tedbir almaları konusunda uyarıda bulunan Soydan, şunları kaydetti:

"Üreticilerimiz geçmiş yıllarda olduğu gibi bahçelerinde zirai dona karşı dumanlama yöntemini tercih ederek, zararı mümkün olduğunca en aza indirebilirler. Vatandaşlarımız ellerinden geldiği kadar bahçelerinde dumanlama yaparak fındığını korumaya çalışmalı. Fındık üreticilerimiz tedbirlerini almayı unutmasın. Bütün üreticilerimizden istediğimiz meteorolojinin yaptığı açıklamalara kulak vermeleri."

2014 yılında yaşanan zirai donu hatırlatan Arslan Soydan, "Fındık üreticisi benzer bir hadiseyi yaşamak istemiyor. İnşallah zirai don yaşanmaz ve üreticilerimizin korktuğu başına gelmez" değerlendirmesinde bulundu.

Soydan, fındığın yanı sıra bölgede yetişen kivinin de don riski altında olduğunu, benzer uyarıların kivi üreticileri için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.