ORDU (AA) - Serbest piyasada 9 lira seviyelerine kadar düşen fındık fiyatının 40 kuruş artış göstermesi, fındık üreticilerinin umutlarını yeniden yeşertti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun bir aradan sonra fındığın fiyatının 9 liranın üzerine çıkmasını önemsediklerini ancak fiyatların halen üreticilerin beklediği seviyede olmadığını söyledi.

Fındık fiyatlarının az da olsa kıpırdamasının, üreticilerin umutlarının yeniden yeşermesine neden olduğunu dile getiren Soydan, "Üreticilerimiz bu artışı bekliyordu. Üreticilerimiz fındık fiyatlarının düşmesinden dolayı pazara fındığını indirmedi. Halen de üreticilerimiz fındık fiyatının önce çift haneli rakama, ardından 14-15 lira seviyelerine çıkmasını bekliyor" dedi.

Soydan, üreticinin beklediği yükselişin başladığını ifade ederek, "Artık üreticiler olarak bu saatten sonra düşüş değil, yükseliş bekliyoruz. İnşallah fiyatların kısa zamanda makul seviyelere ulaşacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Fındıkta müdahale alımıyla ilgili net bir açıklama olmadığını kaydeden Soydan, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik'in bazı açıklamaları var. Buradan da müdahale alımı noktasında bir çalışma olduğunun sinyalini alıyoruz. Yapılacak çalışma müdahale alımı veya fiyat anlamında bir iyileştirme olabilir. Bunu bekleyip göreceğiz. Şu anda üretici ve alıcı arasında çok ciddi direnç var. Üreticilerimiz bu sene fındık fiyatları düşse de çok bilinçli hareket ediyor. Bu da çok önemli" ifadesini kullandı.

Hafta sonu Trabzon'da fındık temsilcileri ve paydaşlarının katılacağı bir toplantının olacağını belirten Soydan, "Bu toplantıda sorunlarımızı dile getireceğiz. En önemlisi bu toplantıda fındık ürünü masaya yatırılacaktır. İnşallah bu toplantı üreticilerimiz ve sektör adına olumlu olur" değerlendirmesinde bulundu.

Soydan, üreticilerin bahçe bakım zamanının geldiğini, dolayısıyla her bir üreticinin paraya ihtiyacı olduğunu, bundan dolayı fiyat artışını önemle takip ettiklerini sözlerine ekledi.