TRABZON (AA) - ZAFER SEL - Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında fındık bahçeleri yenilenirken, projeyle 600 bin tonlarda olan fındık üretiminin 1 milyon tonun üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 700 bin hektar fındık alanının bulunduğunu söyledi.

Köleoğlu, bu alanlarda yılda ortalama 600 bin ton fındık üretildiğini belirterek, bu miktarı arttırmak için çeşitli proje ve çalışmaları hayata geçirdiklerini kaydetti.

Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için yapılması gerekenlerle ilgili hazırladıkları 10 bin el kitabının Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlükleri kanalıyla dağıtılması kararlaştırdıklarını dile getiren Köleoğlu, "Proje başta Trabzon olmak üzere fındık üretilen tüm illerde kabul gördü" dedi.

Köleoğlu, fındıkta verimsizliği ve kalitesizliği ortadan kaldırmak için tüm kesimlerin üzerine düşeni yapmaya çalıştığını, özellikle de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının soruna el atmasının ve her türlü desteği vermesinin önemli olduğunu vurguladı.

Köleoğlu, 2015 yılında, fındıkta verim ve kalitenin arttırılmasıyla ilgili çalışmaların hız kazanacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Yapılan çalışmalarla Türkiye, fındık alanlarını yenileyip, üretimini 1 milyon tonun üzerine çıkaracaktır. Yaptığımız çalışmalarla 2014 yılında 33 dönüm fındık bahçesi yenilendi, 2015 yılında hedefimiz 11 dönüm alanı daha yenilemek. Yenileme çalışmalarıyla fındık üretiminin 1 milyon tonun üzerine çıkarılması hedefleniyor. Hedefe giden yolda ilk olarak bahçeleri uygun hale getirmeli, sonra da ihracatımızı arttırmalıyız."