ORDU (AA) - Ordu'da yeni haftanın ilk günü serbest piyasada 8 liradan işlem gören fındık fiyatı, üreticisini üzdü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, serbest piyasada işlem gören fındık fiyatının 8 liraya kadar gerilemesinin kendilerini adeta şok ettiğini belirtti.

Geçen hafta 9 liradan işlem gören fındık fiyatının bir anda 1 lira gerilemesine anlam veremediklerini dile getiren Soydan, "Alan bazlı destek paralarının ödenmesiyle sevinen üreticimiz maalesef bu fiyat karşısında yine üzüldü. Sezon başında 14 lirayı gören fındığın 8 liraya kadar gerilemesine artık kimse anlam veriyor. Üreticilerimizin kilogram başı 6 lira kaybı var." diye konuştu.

Soydan, yeni sezonun başlamasına iki aydan daha az bir süre kaldığını anımsatarak, "Buradaki amaç eğer yeni sezonun fındık fiyatını belirlemekse biz buna şimdiden karşıyız. Üreticiler olarak bu oyunu bozarız." ifadesini kullandı.

Serbest piyasada fındık fiyatının yükselmesini bekleyen üreticilerin her geçen gün daha da hayal kırıklığı yaşadığını savunan Soydan, "Serbest piyasa sisteminin başarısız olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Üreticilerimizin alın terinin karşılığı bu olmamalı." dedi.

- "Kozlar üreticinin elinde olacak"

Arslan Soydan, yeni sezonda kozların tamamen üreticinin elinde olacağının kaydederek, şöyle devam etti:

"Çünkü üretici artık emanete fındık bırakılmayacağını bu sezon anladı. Dolayısıyla üretici fındığını emanete bırakmak yerine deposunda saklayacaktır. İşte o zaman sanayiciler üreticiden fındık alabilmek için sıraya girecektir. Böylelikle fiyat da yükselmiş olacak. Üreticilerimiz eline geçen bu kozu çok iyi değerlendirmelidir. Özellikle bu sezon canımız çok yandı. Üretici bu bilinçle hareket ettiğinde oynanmak istenen oyunu rahatlıkla bozacaktır."

Soydan, yeni sezon fındığının bu seviyelerden işlem görmesine müsaade etmeyeceklerini, üreticilerin buna direnç göstereceğiniz sözlerine ekledi.