TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinasyonunda, fındıkta küllenme hastalığıyla ilgili alınabilecek tedbirler ve yapılacak müdahalenin belirlenmesi için çalıştay düzenleneceği bildirildi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, külleme hastalığı ile ilgili sürekli beyanatların verildiğini ancak bu konuda mevcut durum ve alınması gereken tedbirlerle ilgili ortada henüz bir politika bulunmadığını belirtti.

Külleme hastalığının son yıllarda hızla yayıldığına dikkati çeken Köleoğlu, şöyle devam etti:

"Son yıllarda küllenme hastalığı adeta bahçeleri sardı. Bu hastalık fındık üretimini tehdit ediyor. Bahçelerimizde zaten verim düşüklüğü var ve bahçelerimizin bir de bu hastalığın pençesine düşmesi, Türkiye için çok büyük tehlikenin habercisi olmuştur. Topyekün bir mücadeleyi gerektiren bu konuda diğer ticaret borsaları başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile bilim adamı uzmanların katılımıyla geniş kapsamlı bir çalıştayın hazırlıklarına başladık. Bu çalıştayda konuyu her aşamada yetkili, etkili ve uzmanlarıyla masaya yatıracağız. Buradan çıkacak sonuçlara göre rapor hazırlayıp, çok önemli bu konuyu ilgili bakanlıklara taşıyacağız."

Köleoğlu, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Köksal'ın başkanlığında gerçekleştirmeyi planladıkları ve 100'ü aşkın yetkili ve ilgilinin katılmasını bekledikleri çalıştay için organizasyon komitesi oluşturup hazırlıklara başladıklarını da kaydetti.

Çalıştayla ilgili 19 Eylül'de, Prof. Dr. İlhami Köksal'ın katılımıyla ön toplantı yapılacağını anlatan Köleoğlu, çalıştayın kesin tarih ve programının da daha sonra netleşeceğini belirtti.

Köleoğlu, külleme hastalığının son yıllarda fındığın ana üretim bölgesi olarak bilinen Doğu Karadeniz'de giderek arttığına da dikkati çekerek, bulaşıcı olan hastalıkla kimyasal kullanarak mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.