-2012 ürününde yüksek rekolte beklentisi sistemin devreye girmesini gerektiriyor..

-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 5-6 Nisan’da Ordu’da konu ile ilgili geniş katılımlı toplantı yapacak..

-TTB Başkanı Köleoğlu, “Sistem acilen devreye girmelidir.”


2009’dan itibaren fındık sektöründe uygulanmaya başlanan serbest piyasa sisteminin önemli parçalarından biri olan, ancak henüz uygulamaya konulamayan Lisanslı Depoculuk ile ilgili olarak Ordu’da geniş katılımlı bir toplantı yapılacak.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından organize edilen ve 18 ilgili ve yetkili kamu ve sivil toplum örgütü temsilcilerin katılacağı toplantı 5-6 Nisan tarihlerinde Ordu Grandhotel TESK’de gerçekleştirilecek.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Vekili İsmail Yücel imzasıyla katılımcılara gönderilen davet yazısında, lisanslı depoculuk işletmelerinin kuruluş ve faaliyet izinlerinin 5300 sayılı kanun ve bu kanuna istinaden çıkarılan ilgili yönetmelik hükümlerine göre verildiği hatırlatılarak, bugüne kadar 7 adet şirkete kuruluş izni verildiği ve bunlardan birinin lisans alarak faaliyete başladığı bildirildi.


Davet yazısında şöyle denildi:


Fındık ürünün depolanmasına ilişkin, Bakanlığımıza şimdiye kadar resmi bir başvuru yapılmamıştır. Ancak, konu ile ilgilenen sektör mensupları bulunmakta olup, bunlarla görüşmelere devam edilmektedir. Fındıkla ilgili lisanslı depoculuk faaliyetlerinde bulunmak isteyen söz konusu sektör mensupları, 2 Ağustos 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Fındık Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğinin bazı hükümlere ile fındıkla ilgili standartların uygulamayı dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesini talep etmektedirler.


Bu çerçevede özellikle depolanacak ürünün asgari şartları, azama depolama süresi, derecelendirme ve sınıflandırılması olmak üzere anılan yönetmelik hükümleri ile yürürlükteki fındık standartlarının yeniden değerlendirilmesi öngörülmektedir. Bu konular toplantıda ele alınacaktır.”


Toplantıya, TMO, TÜBİTAK, TSE, Ulusal Fındık Konseyi, Fiskobirlik, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü, 19 Mayıs ve Ordu Üniversiteleri Ziraat Fakülteleri, Karadeniz ve İstanbul İhracatçı Birlikleri, Ordu Ziraat Odası, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası, TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk A.Ş ile Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Düzce Ticaret Borsalarının temsilcileri katılacaklar.


-Trabzon Ticaret Borsası’ndan konuyla ilgili 2 rapor


Konu ile ilgili olarak fındıkta Türkiye dış ticaretinin yaklaşık yüzde 40’lık kısmını elinde bulunduran firmaların kayıtlı olduğu Trabzon Ticaret Borsası tarafından 2 rapor hazırlanmıştı.


TOBB’nin talebi doğrultusunda Karadeniz Teknik Üniversitesi Fındık ve Çay Sorunları Uygulama-Araştırma Merkezi ile 2009 yılında “Fındıkta Lisanslı Depoculuk İçin Gereken Asgari Nitelikler”, 2010 yılında ise, fındıkla iştigal eden Ticaret Borsaları ile birlikte “Fındık Lisanslı Depoculuğunda İdeal Depo Binalarının Teknik Açıdan Yeterlilik Koşullarının Belirlenmesi” konularında hazırlanan raporlar, sistemin temelini oluşturmasına katkı sağlamıştı.


-TTB Başkanı Köleoğlu, “Fındıkta istikrarlı piyasalar için sistem acilen devreye girmelidir.”


Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındıkta serbest piyasa sisteminin en önemli ayaklarından birinin Lisanslı Depoculuk olduğunu vurgulayarak, “2009’da hayata geçirilen piyasa uygulaması, son 3 yılda fındık rekoltesinin düşük gerçekleşmesinin ve alan bazlı destekleme primi verilmesiyle üreticiyi mağdur etmedi. Ancak, 2012 ürünü fındıkta ilk belirlemelere göre yaklaşık 800 bin ton civarında bir rekolte beklenmektedir. Bu durumda sadece destekleme priminin devam ettirilmesi yetmeyebilecektir. Ürün fazlasının yaratacağı arz sıkıntısını ortadan kaldırmak ve piyasada istikrarı sağlamak için lisanslı depoculuğun acilen hayata geçirilmesi gerekir. Ordu’da yapılacak toplantıda lisanslı depoculuğu teşvik için eksik olan düzenlemelerin de ele alınacak olması yararlı olacaktır” dedi.