TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret Borsası koordinasyonunda geçen yıl uygulamaya konulan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi kapsamında imece toplantısı gerçekleştirildi.

Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi'nde tesis edilen örnek fındık bahçesinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Abdil Celil Öz, fındıkta verim ve kaliteyi artırma konusunda bir kaç yıla dayanan çalışmanın bugün somut sonuçlara ulaştığını belirtti.

Tarladan dönüm başına 70-80 kilogram fındık alındığını, verimli üretim yapıldığı zaman bu rakamın 200-300 kilogramlara çıkacağını anlatan Öz,  "Bu şu anlama geliyor; biz 4 yıl çalışıp bir yıl fındık üretiyoruz. 4 yıl emek harcıyoruz, diğer taraftan verimli bahçesi olan kişi bizim 4 yılda ürettiğimiz, masraf yaptığımız fındığın bir dönümünü bir yılda alıyor" diye konuştu.

Vali Öz, Trabzon olarak bu süreçte 450 milyon lira civarında destek alındığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gençleştirme desteğiyle, çiftçilerimizin de yapacağı çalışmalarla inşallah dönümde 200 kilogram fındık ürettiğimiz zaman, bugünkü ihracat rakamımızı 4 milyar dolara çıkarma imkanımız var. 600 bin ton civarında olan üretimimizi de bir milyon ton ve üzerine çıkarma imkanımız var."

- "Üretilen fındık miktarı 1 milyon tona çıkabilir"

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ise Türkiye'de hiçbir ithal mal katkısı olmadan, tamamen kendi öz kaynaklarıyla beraber ihraç edilen fındığın 2 milyar dolar döviz kazandırdığına işaret etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü ile ortak proje ürettiklerini anlatan Köleoğlu, "Doğu Karadeniz bölgesinde, dönümünden 80-90 kilogram ürün aldığımız fındık ağaçları var. Üreticilere örnek olsun diye bazı bahçeler alarak Trabzon'da 9 bahçe yaptık. 90 kilogram ürün aldığımız bahçeden 200 kilogram ürün alınca hem üretici hem de devlet kazanacak" ifadesini kullandı.

Köleoğlu, bu şekilde yapılan bahçelere devletin de destek vermesi halinde Türkiye'deki fındık miktarının bir milyon tona çıkabileceğini vurgulayarak, Türkiye'nin fındıktan kazanacağı döviz miktarının da 3-4 milyar dolara çıkabileceğini kaydetti.