ORDU (AA) - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, 2016-2017 fındık ihraç sezonunun başlamasına ilişkin, "Fındık sektörünün paydaşlarından beklentimiz bu sezon fındık ihracatını olumsuz etkileyecek açıklamalardan kaçınmalarıdır" dedi.

Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta yeni ihracat döneminin bugün itibariyle resmen başladığını hatırlattı.

İhracat sezonunun 31 Ağustos 2017 tarihine kadar devam edeceğini belirten Sevinç, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sezonda da gerçekleşen ihracat rakamlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Yeni sezonun tüm sektöre hayırlar getirmesi temennisinde bulunan Sevinç, bazı uyarılar da yaparak, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz sezon fındıkla ilgili ortaya atılan çeşitli dedikodular ve söylentiler maalesef ihracatımızın düşmesine neden olmuştur. Sadece bu söylentiler ve dedikodulardan dolayı hedeflenen rakamın altında ihracat gerçekleşmiştir. Bizim fındık sektörünün paydaşlarından beklentimiz bu sezon fındık ihracatını olumsuz etkileyecek açıklamalardan kaçınmalarıdır."

Fındıkla ilgili açıklamalarda dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Sevinç, şu değerlendirmede bulundu:

"Lütfen herkes sussun, sadece piyasa konuşsun. Bizim çağrımız, kimse altından kalkamayacağı iddialarda bulunmasın. Çünkü herkes iddialarında yanılabilir ama piyasa asla yalan söylemez. Piyasa bize bu fındığın fiyatının ne olduğunu da öğretir, elde ne kadar mal olduğunu da öğretir, ya da rekoltenin ne olduğunu da bize öğretir. O nedenle lütfen herkes sektörü zora sokacak söylemlerinden kaçınsın. Kimsede üreticiye akıl vermeye kalkmasın. Üretici ne zaman nerede nasıl bir hamle yapacağını çok iyi bilir."

Türkiye'de fındık konusunda yaşanan kısır tartışmalardan başka ülkelerin yararlandığını ileri süren Sevinç "Başka ülkeler bunları fırsat bilerek daha çok fındık satmaya çalışıyor. Geçtiğimiz sezon bunu yaşadık. Bazı ülkeler bizim rakamlarımızın altında fiyat belirleyerek ürünlerini pazarladı. Aynı şeyi tekrar yaşamak istemiyoruz. Bizim dediklerimiz yapılırsa fındık ihracatı istediğimiz şekilde seyreder. Aksi durumda kaybeden biz oluruz." diye konuştu.

Sevinç, 2016-2017 yılı hedefi için konuşmanın henüz erken olduğuna işaret ederek, "Şu anda bir hedef belirleyemeyiz. Bunu piyasa belirleyecek. Ancak bizim ihracatçılar olarak tek hedefimiz var o da Türkiye'deki bütün fındığı satmak. Geçtiğimiz sezon 60 bin ton kabuklu fındık bu sezona devretti. Biz bu sezon başka bir devir olmaması için elimizden geleni yapacağız." sözlerine yer verdi.