DÜZCE (AA) - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinden (İFMİB), fındıktaki rekolte tahmini tartışmalarına ilişkin, Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından yapılan fındık bahçelerinde çiçek sayımı sonuçları hakkında herhangi bir açıklama yapılmayacağı belirtildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç ve İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören'in imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, her yıl rekolte tahmininde bulunmak üzere şubat ayı ortalarında fındık bahçelerinde çiçek sayımı gerçekleştirildiği ifade edildi.

Açıklamada, sayımın bu yıl da yapıldığı ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Trabzon'daki Ortak Akıl Toplantısı'ndaki açıklama ve tavsiyelerine uyulması amacıyla birlikler tarafından rekolte tahmini konusunda bir açıklamada bulunulmayacağı, bu nedenle FTG'ye atfen hiçbir söylentiye itibar edilmemesi gerektiği kaydedildi.

- İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Gören:

İFMİB Başkanı Gören, AA muhabirine yaptığı açıklamada da ihracatçı birlikleriyle ziraat odaları tarafından açıklanan rekolte tahminlerindeki yanlış algıyı ortadan kaldırmak istediklerini vurguladı.

Rekolte tahminlerinin açıklanmasının yanlış mecralara çekildiğini düşündüklerini aktaran Gören, şunları söyledi:

"Tahminler konusunda artık ihracatçı birlikleri açıklama yapmayacak. Biz zaten kendi çalışmalarımızı yapıyoruz fakat bunları hiçbir şekilde kamuoyuyla paylaşmayacağız. Yanlış anlaşılmalara mahal vermeyeceğiz. Sayın Bakanımız gerekli açıklamaları yapacaktır. Araştırma şirketleri kendi bünyelerinde bu tür çalışmalarını yürütüyorlar, yapmak zorundalar fakat Türkiye Cumhuriyeti'nin fındık rekoltesi dedikleri zaman Sayın Bakanımızın yapacağı açıklamaya itibar edeceğiz, saygı duyacağız. Tüm uluslararası platformlarda bakanımızın yapmış olacağı açıklama geçerli olacaktır."