GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in gelecek sezon da piyasaya girerek 2015 ürünü fındık alımı yapacağını belirterek, "Hedefimiz üreticimizin tüm fındıklarını almak. Bunun için tüm hazırlıklarımızı tamamladık ve kaynak sorunumuz da yok" dedi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliğin yeniden yapılandırma sürecini tamamlamasının ardından 2013 yılından itibaren yeniden piyasaya girerek fındık alımı yaptığını anımsattı.

Birliğin 2013 ürünü yaklaşık 5 bin, 2014 ürünü yaklaşık 10 bin ton fındık alımı yaptığını vurgulayan Bayraktar, "FİSKOBİRLİK her geçen yıl piyasada daha da etkin hale geliyor" diye konuştu.

Lütfi Bayraktar, 2015 ürünü fındık alımı için de piyasaya gireceklerini, bunun için tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"FİSKOBİRLİK olarak son 2 yıldır piyasada yer alma kararlılığımızı önümüzdeki sezon için de sürdüreceğiz. Gelecek sezon da birlik Türk fındığı ve fındıkçının menfaatlerini koruma adına piyasada olacak." 

Bayraktar, "FİSKOBİRLİK olarak bu sezon da tüm bölgelerde fındık alımları gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki dönem ile ilgili tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Piyasaya gireceğiz. Piyasada oluşacak fındık fiyatının üzerinde alım politikası izleyeceğiz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sezon da fındık alımlarında peşin, yarısı peşin - yarısı market veya zirai girdi ve emanet sistem modellerini uygulayacağız. Son 2 yıldır olduğu gibi üreticinin getireceği tüm fındığa talibiz. Parasal sorunumuz kesinlikle bulunmuyor" diye konuştu. 

Bayraktar, fındık üreticilerinden ürünlerini birliğe teslim etmelerini isteyerek, şunları kaydetti:

"Birlik olarak piyasaya üreticimiz ve fındığın haklarını koruma adına giriyoruz. Piyasanın denge unsuru haline geldik. Alım yapmamız, fındık fiyatının her zaman üst seviyelerde kalmasını sağladı. Piyasada aktör rol oynamaya devam edeceğiz. Bu yolda en önemli destekçimiz de üreticimiz olacaktır. Kendilerinden birliğe daha fazla destek olmalarını istiyoruz. Ürünlerini bize getirsinler. Hem peşin, hem de piyasanın üzerinde fiyattan alıyoruz. Emanet için de bizleri tercih etmeleri yönünde çağrıda bulunuyorum. Hiçbir ekstra maliyet almadan depolarımızın kapılarını sonuna kadar açıyoruz." 

FİSKOBİRLİK olarak 2006 yılından kalan borçların ödenmesi sürecinin de hızla sürdüğünü, üreticilerin kendilerine ulaştıklarında paralarını hemen alabileceklerini dile getiren Lütfi Bayraktar, "Ödeme sorunumuz yok. Paramız var. Ama üreticilere ulaşamıyoruz. Bizlerle temasa geçenlere paralarını hemen ödemeye hazırız. Sadece geçmişte birliği alacaklarından ötürü icraya veren üreticilere şu anda ödeme yapmıyoruz. İcra takibinden vazgeçmeleri halinde bu kişilere de hemen ödeme yapmaya hazırız" ifadesinde bulundu.