Eylül ve Ekim ayında, serbest piyasada 208 bin 714 ton fındık işlem gördü.
Fındık tarımı yapılan illerdeki Ticaret Borsaları’nın verilerine göre, iki aylık dönemde Batı Karadeniz’de 58 bin 647 ton, Doğu Karadeniz’de ise 150 bin 67 ton fındık serbest piyasada alınıp satıldı. Kasım ayı içerisinde ise ortalama 50–60 ton fındığın pazara indiği tahmin ediliyor. 2011 yılı tahmini fındık rekoltesi 450 bin 846 ton olarak tespit edilmişti. Rekoltenin yaklaşık 300 bin tonunun Pazar indiği hesap edildiğinde, üreticilerin elinde halen 150 bin ton fındık bulunduğu tahmin ediliyor.
Bu arada serbest piyasada Eylül ve Ekim aylarında işlem gören 208 bin 714 ton kabuklu fındığın 81 bin tonu iç fındık olarak ihraç edildi. İki aylık dönemde Giresun kalite tombul fındığın kilogramı ortalama 7.40 liradan, sivri fındığın kilogramı 6.65 liradan, kara fındığın kilogramı ise 6.45 liradan işlem gördü.
FİSKOBİRLİK'İN TEK UMUDU YAĞLIK FINDIK
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden almaya başladıkları yağlık fındığın yüzlerini güldüreceğini söyledi.
İlk başta yağ fiyatlarının düşük olması nedeniyle umutsuz olduklarını ancak yağ fiyatlarının yükselmesiyle de umutlandıklarını belirten FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, elde edecekleri gelirle üretici borçlarının tamamını ödeyebileceklerini kaydetti. Bayraktar yaptığı açıklamada “TMO’dan toplamda alacağımız 50 bin ton fındığı partiler halinde almaya başladık. Şuanda alınan 2 bin 500 ton fındığın yağı sıkılarak çotanak markasıyla marketlerdeki yerini aldı. İkinci 2 bin 500 ton fındık ise kırılması tamamlanarak yağı sıkılmaya gönderildi. Üçüncü 2 bin 500 tonluk alımı da yakında yapacağız. İlk kararname çıktığında yağ fiyatları çok düşüktü o şartlarda alsaydık zarar edecektik. Ancak daha sonra yağ fiyatları 2 bin 500 TL’den, 6 bin 500 TL’ye yükselince yağlık fındığı almaya başladık. Şu şartlarda elde edeceğimiz gelirden çok umutluyuz. Net bir rakam veremeyebilirim fakat şunu açıkça ifade edebilirim ki şuanda üreticiye 35 milyon TL borcumuz bulunmaktadır ve borcumuzun tamamını ödeyecek kadar gelir elde edebileceğiz. Kaldı ki alacağımız 50 bin ton fındığın tamamı yağ olacak durumda değil, gerek görülürse entegremizde de işleyebiliriz” dedi.