Bayraktar, EFİT Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, fındığın yağlık olarak işlenmesi şartıyla çıkardığı kararname doğrultusunda Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) alacağı toplam 50 bin tonluk fındığın 5. partisin de tesislerine geldiğini anımsattı.
Birliğin zor durumdan kurtulmasına yönelik çıkarılması beklenen kararnamenin istedikleri gibi çıkarılmamasından dolayı sıkıntının hala devam ettiğini ifade eden Bayraktar, ''Kararname kapsamında, TMO'dan alacağımız fındıkların EFİT'te işlenerek satılması yönünde taleplerimiz vardı. Ancak kararname fındığın yağlık olarak işleneceği yönünde çıktı. Dolayısıyla bu nedenle EFİT'te bunu işleyemedik ve beklentilerimiz gerçekleşmedi. Bu da birliği zor duruma düşürdü. Bu kararnamenin düzeltilmesi için herkesten destek bekliyoruz. Birliği düşünen herkes bu yönde çalışmalıdır'' diye konuştu.
Bayraktar, olağan genel kurulda delegelerin kendisine oy vermesi durumunda, entegredeki işçileri çıkarıp o delegelerin istediği bir kişiyi işe alacağına söz verdiği yönünde dedikoduların ortaya atıldığını, bunun kesinlikle gerçeği yansıtmadığını anlatarak, şunları söyledi:
''Bu söylem tabiri caizse çok uçuk bir söylem. Ayrıca Türk Ticaret Kanunu gereği böyle bir şey yapmamız zaten mümkün değil. Bir kısım popülist söylemlerle buraya gelmedik. Bu tür söylemler bizi üzüyor. 250 kişiyi işten atınca sanki entegrenin kazandığı para benim cebime girecek- Burası milyonlarca insanı ilgilendiren bir kurumdur. Buradan elde edilecek her artı değer de Lütfi Bayraktar ve ekibinin cebine değil, bu kuruma katkı sağlayacaktır.''



EFİT'İN BATMASINA GÖZ YUMAMAYIZ

DEVAMI İÇİN SAYFA 2'YE TIKLAYIN




EFİT'İN BATMASINA GÖZ YUMAMAYIZ

EFİT A.Ş'nin emsali işletmeler baz alınarak konunun uzmanı kişilerin yaptığı değerlendirme sonucunda tesiste 90 ile 140 kişinin çalışması gerektiği yönünde bir tespit yapıldığını, kurumun menfaatleri için bu yönde bir çalışma yürüteceklerini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Biz ekip olarak hata yapabiliriz ama bilerek hata yapmayız. İşçilerin maliyetleri yüksek. Bana 'bu kurumun ticari işletme gibi yönetilmesi, borçlarını ödemesi lazım' deniyor. Tamam ödeyelim ama bu şartlarla olmaz. Burada sadece entegre üzerinde bir çalışma yapılıyor diye bir algı var. Bu da doğru değil. Göreve geldiğimiz günden bu yana çalışanların alacakları ve cari giderlerin azalmasıyla ilgili çalışmalarımız var. Hatta bu anlamda kooperatiflerden 300'e yakın kişiyi kendi rızalarıyla emekli ettik. Yapılan değerlendirmede 'bu işletme 90 ile 140 kişi arasında insan çalıştırmalı, maliyetler de bugünkünün 3'te biri olmalı' deniliyor.''

-''Radikal kararlar almazsak işletme bir yıl içinde kapanır''

EFİT'te radikal kararların alınmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
''Böyle devam ederse 270 milyon lira ciro olması, ham maddeye de bu ciro içerisinden 70 milyon lira aktarmam gerekiyor. Benim 70 milyon lira param olsa zaten borcumu öderim. Entegrede böyle bir ciroya sahip olma durumumuz mümkün değil. Bu, işin uzmanlarının aktardıkları. Eğer işçi sayısı belirlenen rakama çekilir ve maliyetler de 3'te bir düzeyde düşürülürse ortaya makul bir rakam çıkıyor. Eğer EFİT'te radikal kararlar almazsak bir yıl içinde burası kapanır ve çalışanlar tamamen işsiz kalır. Bizim için 'işçi düşmanı, kötü niyetli' deniyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Biz vicdanen böyle bir kurumun geleceğiyle ilgili sıkıntıya girmesi gibi bir lükse sahip değiliz. EFİT'in batmasına göz yumamayız. Biz durumu düzeltmeye çalışıyoruz.''
Kurumun içinde bulunduğu zor sürece yönelik bütün çözüm önerilerine açık olduklarını, ancak kendilerini eleştiren hiç kimsenin bir öneri sunmadığını vurgulayan Bayraktar, ''Birilerinin burada riskleri alması lazım. Yoksa burası batacak. Kurum için bizim düşünemediğimiz bir yöntem varsa onu yapmaya hazırız. Oturup konuşalım ama zaman kazanmaya yönelik değil, bilimsel bir yöntem olsun. Biz burada bir iş yapıyorsak yarın çalışanlar işsiz kalmasın diye yapıyoruz. Göz göre göre bu kurumun batmasına gönlüm razı olmaz. Alternatif modellerin hepsine açığız. Bugüne kadar bizi suçlayan hiç kimseden alternatif modeller görmedim'' dedi.