Piyasanın durumu

Set ne olursa olsun; stok fotoğraf çekimlerinde, mimar ve iç mimarlar için yapılan çekimlerde, giyim firmaları için yapılan mankenli ve setli çekimlerde işin gerektirdikleri ve karşılaşacağınız zorluklar değişiyor. Bazı şeyler aynı kalırken, bazıları şekil ve boyut değiştiriyor. Tabi tahmin edersiniz, bunlara paralel olarak giderleriniz ve gelirleriniz de değişiyor.

Kiralayabilir veya satın alabilirsiniz, profesyonel bir fotoğraf makinesine, lenslere, ışık tertibatına, pillere, bunları taşımak için bir araca ve çektiğiniz fotoğrafları saklamak için veri depolarına ihtiyacınız var. Kaliteli fotoğrafların sanal ortamda ciddi bir yer tuttuğunu ve depolama masraflarının hiç de az olmadığını hatırlatmak istedim. Bunların yanında fotoğraflarda ayarlamalar ve oynamalar yapmak için yazılımlara da ihtiyacınız var. Eğer set kurulan, mankenli bir çekim yaptıysanız veya kullandığınız cihazların bir kısmı kiralıksa giderlerinizle birlikte yaptığınız işin riski de artacaktır..

Ekipman almak, tanıtım yapmak yani fotoğraf piyasasına girmek artık çok kolay ve birçok fotoğrafçı isim yapmak uğruna fiyatları aşağıya çekiyor, ya bedavaya ya da zararına çalışıyorlar. Siz de fiyatlandırmanızı yaptığınız işin kalitesine ve tanınırlılığınıza göre ayarlamalısınız.

Genel olarak, fotoğraf çekim servisi alan firma veya müşterilerin bakış açısı dar olabilir. Size bir gün için binlerce lira ödemek istemezler. Kendileri bir günde binlerce lira kazanmıyordur ve dolandırıldıklarını, bu fiyatın abartılı olduğunu düşünebilirler. Bilmedikleri şey sizin bu işe sadece bir günden fazlasını harcadığınızdır. İsim yapabilecek ve müşteri bulabilecek kadar güzel fotoğraflar çekmek için uğraş vermek, zaman ve para harcamak gerekir.

Fotoğrafçılık öyle bir şey ki aynı sahneyi yirmi farklı fotoğrafçı yirmi den fazla biçimde fotoğraflayabilir. Aynı düğünü çeken iki fotoğrafçı birbirinden çok farklı fiyatlar talep edebilir. Birçok fotoğrafçı müşterinin isteğine ve bütçesine göre hareket edebilir. Fotoğrafçılar, aynı fotoğraf için farklı fiyatlandırmalar da koyabilirler. Yapılan işler arasında bu bağlamda dağlar kadar fark olacaktır. Düğün örneğinden devam edersek, İstanbul’daki ortalama bir düğün fotoğrafçısının ücretiyle Kastamonu’da fotoğrafçılık yapan ortalama bir başkasının ücreti bambaşka olacaktır. Demek istediğim herkese uygun bir formül yoktur. Yapılması gereken gelirinden fazla para kaybetmemeye, bedavaya çalışmamaya dikkat etmektir.

2016 yılında ücretlendirme nasıl olmalı?

Hali hazırda var olan, kaliteli fotoğraflardan oluşan bir arşiviniz varsa şansınızı mikro stok sitesi depositphotos.com ’da deneyebilirsiniz. Fotoğrafçıya verdiği oran diğer sitelere göre oldukça cömert bir miktar. Üstelik müşterinizi kendiniz bulmanız durumunda çok daha iyi kazanabilirsiniz. Birkaç fotoğraf ile para kazanamayabilirsiniz ancak binlerce kaliteli fotoğraftan oluşan bir arşivle hatırı sayılır bir miktar kazanmak mümkündür. Bu noktada normalde inkar eden birçok insan bunun gerçek bir kariyer olduğunu kabul etmek zorunda kalır.

Fotoğrafçıları aldıkları paralara göre kabaca birkaç kategoriye ayırabiliriz:

• Bedavaya ya da fotoğraf başına birkaç liraya çalışan hobiciler.

• Amatörler: hobici oldukları söylenebilir, sadece fotoğraf satmakta biraz daha tecrübeliler: yaptıkları işe göre fiyatlandırmalar değişse de fotoğraf başına veya saat başına yirmi beş lira ile yüz elli lira arasında alabilirler.

• Öğrenci / profesyonel fotoğrafçılar: saat başına 50 lira ile 200 lira arasında alabilirler, fotoğraf başına da aynı şekilde.

• Semi-pro fotoğrafçılar: Saat veya fotoğraf başına 100 ila 250 lira arasında değişebilir.

• Profesyoneller: fotoğraf başına binlerce lira alınır.

Bütün bu kategoriler için fiyat belirmiş olsak da yapılan işin cinsine göre bu fiyatlar tamamen değişebilir.