Eylem planı kapsamında özellikle Diyarbakır ve Batman'da yapımları süren sulama kanalları ile 4 milyon dekar arazi sulanacak. Arazilerde yapılacak olan sulama ile 5 kat daha fazla ürün alınabilmesi sağlanacak.
Plan dahilinde, Siirt, Batman, Mardin, Şırnak ve Diyarbakır'daki 41 bin 163 kilometrelik alanda su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi için enerji, sulama, tarım, çevre ve hizmet sektöründeki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Sadece tarımsal sulamada değil içme suyu konusunda da çalışmaların yapıldığı plan dahilinde Mardin, Şırnak ve Siirt sağlıklı içme suyuna kavuştu. Batman'daki Zilek kaynaklarının getirilmesi içinse çalışmalar devam ediyor. Sulama da ise en büyük projeler özellikle Diyarbakır ve Batman'da gerçekleştiriliyor.

GAP dahilinde yapılan projelerle büyük sulama kanalları oluşturuluyor. Kralkızı Projesi kapsamında şu ana kadar Diyarbakır'da 25 bin hektar, bölge genelinde ise 45 bin hektar alan sulamaya açıldı. Kralkızı ve Silvan projeleri tamamlandığında bölgedeki 4 milyon dekarlık arazı suyla buluşacak.

Devasa kanallarla nehirleri toprakla buluşturacak olan proje sayesinde tek üründen 5 kat daha fazla ürün elde edilecek. Böylece üretici, 2 üründen 10 kat daha fazla kazanacak. Tahıl ve pamuk tarımının sıklıkla yapıldığı bölgede farklı ürünlerin üretimine de imkan sağlayan proje bölgede seracılık konusundaki yatırımlara da ortam hazırladı. Tarımla birlikte tarımsal sanayinin gelişmesini sağlayacak olan üretim artışı ile birlikte bölgenin ekonomisinde de ilerleme sağlanacak.

Bölgeyi gıda üssü haline getirecek olan proje, işsizlik konusunda da önemli bir kaynak olacak. Sadece Silvan projesiyle 318 binden fazla kişinin istihdam edildiği bölgede, tarımın gelişmesine paralel olarak işsizlik büyük oranda önlenecek.