GİRESUN (AA) - Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Temel Yanıkoğlu, ağustos ayının son günleri ya da eylül ayının ilk haftasından itibaren "Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası"nın resmen hizmete gireceğini ve fındık alımına başlayacaklarını söyledi.

Yanıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB tarafından desteklenen ve Mayıs 2015'te başlanılan projenin, bu ay itibarıyla tamamlandığını belirtti.

Lisanslı depo ve spot borsasının tüm altyapısıyla fındık alımına hazır hale geldiğini ifade eden Yanıkoğlu, "Şu anda proje tam anlamıyla hazır. Ağustos ayının son günleri ya da eylül ayının ilk haftasında hizmete açacağız. Fındık alımına resmen başlayacağız." dedi.

Yanıkoğlu, 2016 ürünü 9-10 bin ton fındığın depolarına girmesini beklediklerini dile getirerek, "Depomuz 17 bin ton kapasiteli. 2016 ürünü fındık rekoltesindeki düşüklüğü göz önüne aldığımızda depomuzun tam kapasiteye ulaşmasını beklemiyoruz. Hedefimiz 9-10 bin ton fındık alımı. Giresun'un yeni mahsul tahmini fındık rekoltesi 54 bin 797 ton. Buradan yola çıkarsak 9-10 bin ton alım bile çok çok önemli." diye konuştu.

- "Fındığın kalbi Giresun'da atacak"

"Hamburg'da fındık borsası olduğu, fiyatın da buradan şekillendirildiği" yönündeki iddiaların yıllardır Türk kamuoyunda konuşulduğunu kaydeden Yanıkoğlu, Giresun'da Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın hizmete girmesiyle bu tartışmaların da sona ereceğini söyledi.

Dünyada fındığın kalbinin Giresun'da atacağını, fiyatın yine Giresun'dan belirleneceğini belirten Yanıkoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de fındık piyasasında yıllardır Hamburg borsasından bahsedilir, fiyatın oradan belirlendiği öne sürülürdü. Oysa ki Hamburg'da böyle bir borsa yok. Bu iddia tamamen şehir efsanesi. Tamamen uydurma ve sanal bir borsadan bahsedilmekte. Böyle bir borsa hiç olmadı. Fındık borsası söylemleri bizim tamamladığımız ve hizmete açacağımız projeyle gerçeğe dönüşüyor. Dünyadaki resmi fındık borsası hayali Giresun'da gerçekleşmekte. Çok az kaldı."

- "Türk fındığı ve üreticisi korunacak"

Yanıkoğlu, Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın Türk fındığı ve üreticisinin korunması noktasında önemli bir görevi yerine getireceğinin altını çizdi.

Amacın kaliteli ürün elde etmek ve fındığı kaliteli hale getirmek olduğunu vurgulayan Yanıkoğlu, şunları söyledi:

"Yine fındık fiyatını her daim yüksek seviyelerde tutmaktır. Üreticiden ihracatçıya varana kadar sektörde köprü vazifesini yerine getirmek. Üreticimiz borsamıza kaliteli fındığını getirecek, istediği fiyatı bulduğunda da borsa çatısı altında satışını gerçekleştirecek. İstemeleri halinde de depolarımıza ürününü emanete bırakabilecek. İlerleyen dönemde lisanslı depo garantörlüğünde ürünlerini borsada yüksek fiyata satma fırsatını yakalayacaklar."