GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, hükümetin gücünü, fındık üreticisinin yanında görmekten mutlu olduklarını bildirdi.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) görevlilerinin, Giresun Ziraat Odası, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, FİSKOBİRLİK, Giresun Ticaret Borsası ve Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

"Hükümetin gücün, fındık üreticisinin yanında görmekten mutluluk duyduklarını" belirten Karan şunları kaydetti:

"Şu anda TMO görevlileri fındık tarımı yapılan illerde bir saha çalışması yapmakta. Giresun'a da gelen görevliler kurum, kuruluş ve odaları ziyaret ederek yetkililerle görüştü. Yapılan görüşmelerde TMO'nun acilen en kısa süre zarfında illerde depolar kiralayarak, üreticinin, ürününü güvence altına alarak emanet tehdidini ortadan kaldıracağı ifade edildi."

Karan, fındığın Türkiye için önemli bir tarım ürünü olduğuna da değinerek, hükümetin fındık üreticisinin ve fındığın kaderini birkaç alıcının insafına bırakmayacağını kaydetti.

Bazı basın kuruluşlarındaki 'üretici piyasaya fındık yağdırdı, tüccar fındığa doydu' yönündeki haberlere de değinen Karan, "Haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Ticaret Borsaları verilerine göre, 15 Ağustos 2015-15 Ocak 2016 tarihleri arasında 405 bin ton kabuklu fındık işlem görmüş. Tüccarın elinde var olduğu ileri süren 200 bin ton fındık nerede?" değerlendirmesinde bulundu.

Karan, alınıp satılan fındığın borsada işlem görmek zorunda olduğunu vurgulayarak, "Tüccarın elinde 200 bin ton fındık bulunduğunu ve bunu bir koz gibi göstermeye çalışanlar bunu hangi resmi kayda göre söylüyor? Alınıp satılmayan fındığın kaydı olmaz. 'tüccar fındığa doydu, üretici piyasayı fındığa boğdu' yönünde bir yaklaşım spekülatif bir açıklamadan öte bir söylem değildir" ifadelerini kullandı.