Kullanıcılarının tüm bilgilerini kaydedip, reklamlarını buna göre düzenleyen ve kişisel gizliliği ihlal etmekle suçlanan internet devi Google, artık kullanıcılarına para ödeyecek.


Google'ın internet tarayıcısı Chrome'u indirip, Screenwise programına kayıt olan kullanıcılar, 25 dolara kadar Amazon hediye çekleriyle ödüllendirilecek.


Bu para karşılığında firmanın tek isteğiyse bir eklentinin kullanıcının bilgisayarında kurulması ve kullanıcının gezdiği internet sitelerinin ve bu siteleri nasıl kullandığının takip edilmesi.


Ödenecek bu paraların Google ve Facebook gibi "kullanıcı veri bankası" devlerinin aslında bu bilgilerden ne kadar para kazandığının da göstergesi olduğu belirtiliyor.


Kimileri Google'ın yeni uygulamaya girecek gizlilik politikasının yarattığı tepkiye rağmen böyle bir girişimde bulunmasını garip karşılarken, kimi kullanıcılar da hali hazırda "herkes hakkında, her şeyi" bilen firmanın "zaten bildiği şeyler için" para ödemesini şüpheli buluyor.


Firma, yeni duyurduğu bu programına katılımın beklenenin çok üzerinde olduğunu açıklarken, bu programa katılımın tamamen "kişisel tercihe" bağlı olduğunun altını çiziyor.


Google'ın kullanıcılarına Amazon hediye çeki dağıttığı Screenwise Panel'e katılım 13 yaşın üzerindeki tüm Google hesabı sahiplerine açık.