TTSO, Trans Kafkasya kara ulaşım güzergâhı üzerinde bulunan Gürcistan karayolunda seyreden uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar Gürcistan’ın yeni düzenlediği trafik cezalarından yakınıyor.  Sektör üyelerinden gelen şikayetlerden oluşan rapor  TTSO tarafından geçtiğimiz ay içerinde Gürcistan yetkililerine ulaştırılarak çözüm istendi.

8 Aralık 2011 tarihi itibarıyla uygulamaya konulan ve ihlalinde 5 bin Lari para cezası uygulanan yeni trafik düzenlemesinin Gürcistan hattını kullanan üçüncü ülke araçlarını zor durumda bıraktığı ifade ediliyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu bölgemizi yakından ilgilendiren transit yük ve yolcu taşımacılığı yapan sektördeki firmaların gündeme getirdiği sorunlarını geçtiğimiz ay Gürcistan’da üst düzeyde görüşüldüğünü anımsattı. Başkan Hacısalihoğlu dost ve komşu iki ülke olan Gürcistan ve Türkiye’nin iyi niyetle sektördeki sorunları aşacağını dile getirdi. İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinde sektördeki firmaların büyük hizmet yerine getirdiğini vurguladı.

Gürcistan’daki yeni trafik düzenlemesinin özellikle yoğun olarak Gürcistan hattını kullanan Türk araçlarına çeşitli zorluklar yarattığını ve yüksek ceza getirdiğini belirten Başkan Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:  “Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 16-17 Şubat 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu toplantılarına katılan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, Gürcistan Bakanı ile taşımacılıkta yaşanan sorunları içeren bir raporu sunduk.

Oda üyelerimizden gelen  sorunların yer aldığı raporda Gürcistan’da yapılan kanuni değişiklikler neticesinde ulaşımda yaşanan sıkıntılar ve kesilen cezalar anlatılarak yaşanan sorunlar dile getirildi.”

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu Gürcistan makamları ile görüşülen raporun içeriğinde şu konuların yer aldığını anımsattı:

Raporda;  Gürcistan ceza kanunlarında 8 Aralık 2011 tarihi itibariyle yapılan bazı hususlardaki değişiklikler ile Gürcistan’da Uluslararası Anlaşma ve Sözleşmelerde belirtilen Karayolu ile Yolcu ve Yük Taşımacılığı kurallarını ihlal edenlere 5.000 Lari ceza kesilmesi karara bağlanmış. Geçiş belgesiz Gürcistan’a giren eşya taşımacılığı yapan araçlar için üçüncü ülkelerden Gürcistan’a gerçekleşen taşımalarda, Gürcü Makamlarının yukarıda anılan kanuna atıfta bulunarak 5.000 Larilik cezalar kesildiği belirtildi.

Raporda yer alan sorunlar 10 maddede belirtilen başlıklar üzerinde yoğunlaşmaktadır.

1. Çok Girişli Belgelerin Üzerine Çekici ve Römork Plakasının Yazılmak İstenmesi

2. Araçlarımızın Kırmızıköprü Gümrüğünün Yavaş Çalışması Nedeniyle Tiflis’te Tır Parklarına Çekilmesi

3. Çift Yakıt Depolu Araçların Her İkisine Yakıt Müsaadesi Verilmemesi

4. Gürcü Makamları Tarafından Alınan Transit Geçiş Ücreti

5. Transit Geçişlerde Gürcü Makamlarınca Fatura Kontrolleri

6. Gürcü Makamlarının Nakliye Faturası Kontrolleri

7. Gürcistan’daki Seyyar Kantar Kontrolleri

8. Beynelmilel Ehliyet ve Ruhsat Kontrolleri

9. Sürücü Ehliyetleri

10. Gümrüklerde Muhatap Bulunamaması