Türkiye ile İran arasında yıllardır sure gelen ayakbastı parası ve ÖTV ile ilgli Hacısalihoğlu ilginç açıklamalarda bulundu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı 3. İpekyolu İş Forumu konusunda geniş kapsamlı açklamalar yaptı. Hacısalihoğlu şunları söyledi: ‘’Trabzon’da başlatmış olduğumuz İpekyolu İş Forumları 2012 ara toplantılarının Tebriz‘de yaplmasına ilişkin bu programı organize eden Tebriz Valisi D. Beigi, Tebriz Ticaret Sanayi Odası ve digger organizasyon yetkililerine katkılarından ötürü plaket verdik ve destek istedik. Bildiğiniz gibi 2011 yılında biz Trabzon da yapmış olduğumuz geniş kapsamlı İpekyolu İş forumu’nda almış olduğumuz kararlardan bir tanesi de her üç yılda bir Trabzon olmak üzere ara yıllarda da digger ülkelerde yapılmak üzere bu toplantıları kararını almıştık. Bu doğrultuda2011 yılının yaz mevsimine doğru ilk toplantıyı Rusya Fedrasyonu’nda gerçekleştirmiştik. Buradan sonra İran Tebriz Valiliği 2012 ara toplantısının da Tebriz’de yapılmasını bizden istedi. Bu teklife biz de olur vererek 2012 ara toplantının Tebriz‘de yapılmasını uygun gördük ve toplantıyı destekledik. Bugün burada gerçekleşen tolantı İpekyolu İş Forumu’nun ara toplantısı olmuştur.

27 ÜLKE KENDİ ARASINDA TİCARETİ ARTIRMALI

Amacımız İpekyolu’nu oluşturan 27 ülkeyi aynı çatı altında toplayacak organizasyonu geniş zamana yaymaktır. Zaman içerisinde bu 27 ülkedeki iş adamlarını ve iş camiasını biraraya getirerek bölgedeki ticari potansiyelleri değerlendirip güçlendirmek. Bu tür toplantılarla geniş iş potansiyeli olacağını planlamıştık. Projemezin ve planımızın içiresinde bu gittikçe yayılmakta. İlk etepta İran ile ilişkilerin gelişmesinin açık göstergesi turizm alanında görülmektedir. Aynı şekilde bu sadece Trabzon olarak değil, Türkiye’de açımış oldukları şirketlere baktığımıız da son zamanlar da büyük bir artış olduğunu görüyoruz. Bu doğrultu da yapılan çalışmalarda uygun ticari alan nerede bulunuyorsa orada bu ilerlemeler gerçekleşmektedir, böyelikle ticari ilişkilerin iki ülke arasında geliştiği görülmektedir.

İRAN’A NÜKLEER AMBARGO VAR

Son olarak İran‘daki ülkere diğer ülkelerin uygulamış oldukları ambargolar elbetti ticari açıdan potansiyelleri kapatmış durumdadır, ve uluslararası ticari ilişkiler şu aşamada görülmemektedir. Bunun da esas nedeni hepimizin bildiği gibi İran üzerindeki nükleer baskıdır. Ama bu böyle gitmeyecektir, bir kaç yıl sonra bu ortadan kalktığında ikili ilişkiler daha da artacaktır. Sadece İran değil bundan sonra bu coğrafyada olan diğer ülkelerle de ilişkilerimizin daha geniş kapsamlı yapılması gerekmektedir. özellikle iş adamları ve girişimcilerimizin bu coğrafyadaki ülkelerle ilişkileri geliştirmek adına üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Hepimiz biliyoruz ki artık Türk işadamı, Türk girişimcisi dışarıya açılmak zorundadır. Eğer biz 2023 yılındaki hedefi yakalamk istiyorsak bunları yapmak zorundayız. Bu doğrultuda bir taraftan kendi ülkemizde diğer taraftan da başka ülkelerde gördüğümüz rekabet şartlarını göz önüne alarak buna göre çalışmalar yapıp üretimimizi artırmalıyız. Aksi taktirde biz oturduğumuz yerde kalırsak, diğer ülkelere pazar olmak zorunda kalacağız. Pazar olmak tabiki ekonominin kötü gideceğinin bir göstergesi olacağına göre bizim bu ülkelerin pazarı içinde olmamız gerektiği en önemli konudur. Ve burada en gelişmiş ülkeden, en geri kalan ülkeye kadar ulaşmak her Türk İş adamının özellikle Trabzon iş adamının üzerinde durması gereken bir durumdur. Biz de Trabzon Ticaret ve Sanayii odası olarak, hedefimiz dışa açılım politikasıdır. TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu İran’ın Trabzon limanının İran tarafından daha rantbl kullanabilmesi ile ilgili olarak, Tebriz’de yapılan toplantıda ne tür girişimlerde bulunulduğuna ilişkin olarak şu cevabı verdi; Biliyorusnuz ki nakliye konusunda karşılıklı bazı indirimlerin olması bir tarftan akaryakıt, ayak bastı parası diye alınan ödemeler sadece hükümetlerin çözmesi gereken bir konu. Biz her toplantıda bunları gündeme getiriyoruz. Ve ilgililere departmanlara bunları iletiyoruz. Ancak böyle çözülür, bu güne kadar henüz bir çözüm gerçekleşmedi, ama şunu da söylemek lazım eğer şartlar uygunsa, bu kadar küçük rakamlara bakmadan daha ileri seviyedee ticaret yapılabilir. Son olarak İran ürtemiş olduğu traktörleri yurt dışına göndermede hepimizin bildiği gibi Venezzüella’ya gönderirken yine aynı güzergahı kullanarak eskiden Trabzon limanından kendisi ithalat yaparken ve şilmdi Trabzon limanından ihracat yaptığını görüyoruz. Çünkü şu anki şartları ona uygun. Örneğin bu bölgde maden, mermer ve benzeri ürünler de piyasa şartları üst seviyelere tırmandığında Trabzon limanını kullanacaklarını düşünyoruz. Trabzon limanında har zaman gözleri olduğunu, orayı değerlendirmek istediklerini gündeme getiriyorlar, sadece uluslararası rekabette ve vermiş oldrukları teklifler nakliyede beklentilerini karşılayacak potansiyele ulaştıkları zaman bu indirimlerin söz konusu olmaylacağını düşünüyoruz. Bu ürünün kalitesine ve rekabet şartlarına bağlı bir durumdur, bunu da unutmamak gerekir.



TOPLANTIYA GENİŞ KATILIM OLDU

TEBRİZ, 3. İpekyolu İşadamları Zirvesi İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin Başkenti Tebriz’de yapıldı.

Konferansa İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Tacettin, Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi, Doğu Azerbaycan Dini Lideri Ayetüllah Şebisteri,  Eyalet Valisi Dr. Beyige katıldı.

Konferansta Türkiye, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Al-port Trabzon Liman İşletmesi Müdürü Muzaffer Ermiş, TTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve işadamlarından 100’ü aşkın bir heyet ile temsil edildi.

Birincisi 2008, ikincisi ise 2011 yılında Trabzon’da yapılan İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin üçüncüsü için İran’ın Tebriz şehrinde devlet, özel sektör ve iş adamları bir araya geldi.