Konut kredisi almak ve bu sayede ev sahibi olmak sıklıkla başvurulan yollar arasında yer alır. Ev alma yöntemleri arasında bulunan bu seçenek sayesinde birçok insan ev sahibi olma şansını yakalar. Ev almak ve buna göre de konut kredisi ödemek mümkündür. 

Konut kredisi almak için yerine getirilmesi gereken şartları tamamladıktan sonra ön onay almanız istenir. Ardından da krediye konu olan evin kredi vermek için uygun olması gerekir. Bankalar kredi verecekleri zaman kendilerini yani alacakları ödemeyi her zaman garanti altına almak isterler.

Garanti altına alınan ödemeler içinde ev kredisi büyük bir yer kaplar. Çünkü en uzun süreli ve yüksek oranlı verilen kredilerden bir tanesidir.

Konut Kredisi ve Ev İlişkisi

Konut kredisi almak istediğinizde banka size vereceği paranın garanti altında olan ve değerini karşılayan bir şekildeki ev ile değerlendirilmesini ister. 

Bunun anlamı ise:

  • Evin belediye sınırlarında olması,

  • İmar yapısının uygunluğu,

  • Afet bölgesinde olmaması,

  • Yönetmelik kapsamında yapılmış olması,

  • Yaşı,

  • Kullanım durumu gibi detayların oldukça önemli olması olarak değerlendirilir. 

Buna kendisi karar veremeyeceği için de ekspertiz hizmeti veren bir kurumdan belge almanızı ister.

Ekspertiz Raporu ve Evin Durumu

Bankanın size vereceği rakamın ortalama %15 veya %20 gibi bir kısmı büyük oranda ön ödeme olarak ayrılır. Ön ödeme olarak ayrılması zorunlu olan kısımdan geriye kalan bankadan kredi olarak alınabilir. Bunun için ekspertizin evinizle alakalı değer belirler. Bu oran üzerinden belirlenen yüzde kısmı düşülerek size ödeme yapılır.

Nasıl Hesaplanır?

Alacağınız ev için ekspertiz raporunda 100 bin TL gibi bir rakam belirlenmiş olabilir. Böyle bir durumda size bankanın ne kadar kredi vereceğini hesaplamanız gerekir. Bankanın raporda krediye uygun olduğuna dair ibare görmesi de istenir. Bu rakamın %15 olan kısmı düşülünce size 85 bin TL olarak kredi verilir.

Neden Ev Önemlidir?

Evin genel durumunun iyi olması istenir. Çünkü banka herhangi bir olumsuzluk durumunda evi satarak kredi ve ödemesini sağlama almak ister.

Alıntı:

https://www.tasarruf.com.tr/

https://www.tasarruf.com.tr/tasarrufla-ev-sahibi-olmak-faizsiz-ev-satin-alma/

https://www.tasarruf.com.tr/krediyle-ev-almak-icin-5-altin-kural-tasarruf/