ORDU (AA) - Avrupa ve Türkiye'nin deniz üzerine kurulan ilk havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı'nın dolgusu için kullanılan taş ocağına çöp tesisi kurulacağı bildirildi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Ordu'nun çöp sorununa büyük ölçüde neşter vurduklarını belirterek, "Ordu-Giresun Havalimanı için kullanılan taş ocağını yüklenici firmadan 20 yıllığına kiraladık. Kiralanan alana da sözleşmede olduğu gibi katı atık depolama tesisi kurulacak." dedi.

Şehir merkezinde yaptıkları depolama alanını Altınordu ilçesiyle sınırlı tutmayacaklarını vurgulayan Yılmaz, Mesudiye'den itibaren 19 ilçede katı atık depolama alanları yapacaklarını ifade etti.

Yılmaz, taş ocağında çevreye zarar vermeyen bir tesis kuracaklarına dikkati çekerek, "Kurulacak katı atık depolama tesisi görsel kirlilik oluşturmayacak ve kötü koku yaymayacak. Tesisin etrafa hiçbir zararı olmayacak. Çöp ihalesiyle birlikte bir bütün olarak düşündüğümüzde çöpün tonunu Ünye Çimento'ya 5 liraya satmıştık. Burası o kategoride değerlendirilerek çöpün değil, ortaya çıkacak son ürünün toplanma merkezi olacak." diye konuştu.

Ordu'nun çöpünü Altınordu, Ünye ve Fatsa arasında yeni oluşturdukları toplama merkezlerinde topladıklarını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Toplanan çöpü ayrıştırıyor, daha sonra Ünye Çimento'ya gönderiyoruz. Ünye Çimento çöpü işliyor, ortaya gübre ve yol alt malzemesi çıkıyor. Bahsettiğimiz ürün de bu. Gübre ve yol alt malzemesi, taş ocağında kuracağımız katı atık depolama tesisinde stoklanacak. Çöpün tonundan Büyükşehir Belediyesi 5 lira gelir elde edecek. Tesiste yaklaşık 20 kişi istihdam edilecek. Tamamen standartlara uygun bir tesis olacak. Çalışmalara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gerekli rapor alındıktan sonra başlanacak."