Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, 2023 yılı için 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefleyen Türkiye'nin turizm sektöründeki yükselişinin gelecek dönemde de artarak devam edeceğini belirtti. Hacısalihoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Akdeniz ve Karadeniz havzasında turizm sektöründe büyük bir çıkış yaşadığını vurgulayarak, bunun sonucunda 2014 yılında Türkiye'ye gelecek yabancı turist sayısının 37-38 milyon, turizm gelirinin de 35 milyar dolar olarak planlandığını kaydetti.

Özellikle Avrupa ülkelerindeki krizin birçok ülkeyi etkilemesine rağmen 2013 yılında Türkiye'nin turizm gelirlerinde büyük artış olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin hedefi 2023 yılı için 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliridir. Bu hedef iddialı gelebilir ama ulaşacağımıza inanıyorum. Türkiye'nin turizm sektöründeki yükselişi önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir. Yeni yatırımların da hayata geçirilmesi için çalışmalar süratle sürüyor. Türkiye, turizm sektöründeki bu gücünü ve deneyimini işbirlikleri ile komşu ülkelerle de paylaşıyor. Bu yönde örnek bir proje odamız tarafından Türkiye ile Gürcistan arasında geliştirildi. Bu proje, 'Bir Tur İki Ülke' projesidir ve yüksek bir başarıya ulaşmıştır. Trabzon ile Gürcistan'ın Batum şehirleri arasında uygulanmakta. Projeyle iki ülke arasındaki turizm hareketi artırılmıştır. Odamızın girişimleriyle modernize edilen Türkiye ve Gürcistan arasındaki kara bağlantısı sağlayan Sarp Sınır Kapısı'ndan 2013'te 6 milyon insan karşılıklı geçiş yaptı."

"KARADENİZ TURİZMDE GÜÇLÜ POTANSİYELE SAHİP"

Karadeniz'in zengin işbirliği olanaklarına sahip olduğunu, özellikle turizmde güçlü potansiyel bulunduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, "Başkanlığını yaptığım odamız ve Trabzon, Karadeniz üzerinde komşu ülkeler ile de turizm ve ticareti geliştirmeye adım atmıştır. Bu kapsamda Karadeniz Cruise Platformu'nun kuruluşuna öncülük yapmıştır. Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Cruise turizmi için öncelikli olarak Akdeniz, Marmara ve Karadeniz... Cruise turlarından Akdeniz çok fazla pay almaktadır. Cruise gemilerinin Karadeniz'e de açılması ve bu bölgenin cruise turizminden pay alması için yürüttüğümüz projede büyük başarı sağladık" ifadelerini kullandı.

Karadeniz'i cruise turizmine açmak için birkaç yıldan beri ABD'nin Miami kentinde düzenlenen dünyanın en büyük cruise fuarında bölgenin tanıtımını yaptıklarını belirten Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:

"Karadeniz Cruise Platformu'nun iki temel hedefi var. Bunlardan birincisi öncelikli olarak Karadeniz Bölgesi'ni dünyaya tanıtmak. Bu vesileyle buraya diğer bölgelerden gelen cruise gemi ve turist sayılarını artırmak. İkinci hedef ise Karadeniz Bölgesi'nde liman şehirleri arasında, platform üyesi limanlar arasında cruise turları düzenlemek. Bölge ülkeleri arasında turizmi geliştirmek. Dünyada hızla gelişen cruise turizmi yeni bölgeler ve rota arayışını sürdürmekte. Bu kapsamda Karadeniz Bölgesi uluslararası cruise turları pazarında çok özel bir konumdadır. Karadeniz coğrafyası çok zengin kültür ve tarihi dokuya sahiptir. Birbirine yakın liman şehirlerinin aynı zamanda güçlü turizm alanlarına sahip olması, cruise turizmi ve turları için çok cazip imkanlar sunmaktadır."